Translate

8. мај 2021.

Слава Храма Живоносног источника Пресвете Богородице у Солотуши

 

“…Вода жива која све нас умива, окрепљује, оживљава и припрема за Царство Небеско“.

   Петак Светле недеље посвећен је обележавању и прослављању имена Пресвете Богородице. На обронцима планине Таре, у селу Солотуши, налази се храм који је посвећен празнику Живоносног источника. Ове године је прославу храмовне славе увеличало и присуство Његовог Преосвештенства Епископа жичког Г. Јустина. Служењем Свете Архијерејске Литургије и причешћем верног народа овај празник је прослављен на најпотпунији могући начин.

   Његовом Преосвештенству саслуживали су архијерејски намесник рачански протојереј Милинко Лукић и игуман манастира Раче високопреподобни архимандрит Герман (Авакумовић), протођакон Александар Грујовић и Далибор Ђорђевић, ђакон из Бајине Баште.

   Након прочитаног Јеванђеља, Епископ Јустин је беседио и поучио верни народ о настанку самог празника и о историјским догађајима који су довели до његовог установљења. Чудесно јављање Богородице цару Лаву, док је још био војник, и исцељење водом са извора навеле су цара Лава да након 468. године, када је постао цар, достојно обележи место тих чудесних догађаја и установи празник посвећен Пресветој Богородици.

   Епископ Јустин је затим говорио о смислу и циљу духовног живота – о стицању Царства Небеског, указујући да су све поуке, приче, чуда која се догађају преко светитеља и чудотворних икона заправо догађаји у служби нашег спасења. Они имају за циљ да посведоче Божије присуство и да нам покажу да је Господ снажан и спреман да нас заштити од свега што нас искушава: од болести, глади и од сваког другог зла.

   У духу празника, Владика је нарочито истакао какав значај за вернике има Пресвета Богородица. Њен значај у домостроју спасења је немерљив. Тај значај сликовито представљају речи из беседе Епископа Јустина: “…из овог живоносног источника излази вечни живот, река која нас људе води у вечни живот. То је вода жива која све нас умива, окрепљује, оживљава и припрема за Царство Небеско“.

   За нарочит труд око изградње Храма Живоносног Источника у Солотуши господину Радовану Стаменићу је уручено епархијско одликовање – Орден Преподобног Симона Монаха. Након уручења признања г. Стаменић се топлим речима обратио Његовом Преосвештенству Г. Јустину истакавши да овај чин представља не само признање него и обавезу за њега и његову породицу, као подстрек за наставак помагања Цркви Божијој. Након његових речи захвалности, присутнима се обратио и надлежни парохијски свештеник протојереј Боро Ћутило речима захвалности Епископу и позивом верном народу да након Литургије остану у порти цркве и послуже се на трпези коју је породица домаћина вредно припремила.

   У наставку је сломљен и славски колач и одређен домаћин који ће наредне године на себе преузети организацију прославе храмовне славе.


  Фотографије и текст: Ненад Зекавица

   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар