Translate

18. јул 2021.

Света Архијерејска Литургија у Манастиру Градац – 20 година од упокојења архимандрита Јулијана (Кнежевића)

   Данас када Света и апостолска Црква празнује Светог Андреја Kритског, писца великопосног покајног канона, служена је Света Архијерејска Литургија у Манастиру Градац. Началствовао је Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин уз саслужење високопреподобног архимандрита царске лавре Студенице Тихона (Ракићевића), секретара Епископа жичког архимандрита Саве (Илића), игумана Манастира Вазнесења архимандрита Тимотеја (Миливојевића), игумана Манастира Раче протосинђела Германа (Авакумовића), протојереја-ставрофора Љубивоја Радовића (Епархија крушевачка), јереја Радомира Митровића и ђакона Стефана Симића.
   Један од повода данашњег сабрања у Манастиру Градац је служење помена блажене успомене схи-архимандриту игуману Манастира Студенице и обновитељу и духовнику Манастира Градца оцу Јулијану (Kнежевићу), коме се навршило 20 година од упокојења.

   Овом величанственом догађају присуствовала су братства Манастира Студенице и Раче, сестринство Манастира Kаменца, као и сестринство Манастира Градца на челу са игуманијом монахињом Нином. Учешће у Светом Причешћу узео је велики број верног народа и деце.

   Након тумачења јеванђелског читања, о делу и лику оца Јулијана говорио је архимандрит Тихон који је поделио своје утиске  са верним народом, рекавши да је и сам одушевљен монашким ликом оца Јулијана кренуо монашким путем. Овај изузетан духовник и пастир, сабрат, велики архимандрит и старешина студенички, био је човек вишег раста, јаче телесне грађе, дугог лица, црномањаст, изразито црних, правих веђа које наткриљују очне капке, правилног носа, црне праве косе и црне дуге браде. Дубоко религиозан, повучен, мисаон и врло интелигентан, добар беседник и саветник. Био је велики духовник и исповедник многих манастира. Имао је велико искуство духовно и практично, а уживао је општи углед и поштовање у српској Цркви и народу, истакао је отац Тихон.

  На крају Свете Литургије, Владика Јустин је извршио парастос и освештао кољиво за покој душе и Царство Небеско оцу Јулијану. У наставку је приређено пригодно послужење у трпезарији манастира.

  Чтец  Петар Ђерковић

   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар