Translate

11. јул 2021.

Сабор монаштва у Манастиру Светог Николаја у Јежевици

„Непорочан живот Богу си принела, науку Његову си свим срцем чувала, Свету главу Kрститељеву чесно си сахранила, миро си Исусу на гроб донела са осталим верним мироносицама, и радосно се утешила чувши од Божијег анђела: Не плачите Христос васкрсе, апостолима и вернима јавите. Радуј се Јовано, Христова мироносице!“
   У древној обитељи Светог Николаја Мирликијског Чудотворца (14. век), задужбини бана Милутина и његове жене Иконије, а на дан Светог Симеона Странопримца, Светог Севира презвитера и Свете Јоване мироносице, Предстојатељ Епархије жичке Г. Г. Јустин, благоизволео је служити Свету Литургију. Сабрани у радости и љубави, монаштво и свештенство, дочекали су свог духовног оца уз појање химне Богородици, заштитници монашког образа.

   Преосвештеном Епископу саслуживали су архимандрит Сава, протосинђели Герман и Урош, јеромонаси Теодосије, Kипријан, Иларион, јерођакон Јулијан и ђакон Стефан Симић. Мноштво монаштва из наше Епархије (м. Вазнесење, м. Преображење, м. Тројице, м. Сретење, м. Благовештење, м. Никоље, м. Ваведење, м. Успење, м. Јовање, м. Kаменац, м. Згодачица, м. Kлисура, м. Враћевшница, м. Градац, м. Kовиље, м. Увац, м. Рујан, м. Стјеник, м. Рача) молитвено су учествовали у Светом Приносу. Радост данашњег празника увеличана је рукоположењем сабрата Манастира Раче јерођакона Јулијана у чин јеромонаха, као и прославом имендана настојатељице ове Свете обитељи Јоване монахиње.
   Верни народ овога краја сабрао се на овом светом месту да прослави Господа и чује поуке нашег Архипастира и Оца Епархије који се са молитвеном љубављу обратио сабрању. Беседу преносимо у целости:
   На крају Свете Литургије, освештани су славски дарови уз молитвене жеље монахињи Јовани која данас прославља своју заштитницу. После овог свечаног сабрања уследила је трпеза љубави на којој је о. Герман веома надахнутим речима поздравио Епископа Јустина и захвалио му на великој љубави коју је данас пројавио према своме монаштву и пастви која се молила заједно са њим. Заблагодарио је Господу и Преосвештеном Владики Јустину на још једном свештенослужитељу у Цркви Христовој. Ово је друго рукоположење у новијој историји ове свете обитељи. Уназад 15 година овде је рукоположен о. Герман, а сада је тај благослов имао и његов сабрат о. Јулијан. Честитајући монахињи Јовани имендан и пожелевши о. Јулијану духовно узрастање миром и радошћу у Духу Светом, сабрање је настављено у порти манастира.

На многаја љета Епископу нашем Јустину, свештеномонаху Јулијану и монахињи Јовани!

   Јереј Владе Kапларевић

    извор: Епархија жичка

Нема коментара:

Постави коментар