Translate

13. јул 2021.

Петровдан – храмовна слава у Лиси


Црква у Лиси, прославила је своју храмовну славу – Свете апостоле  Петра и Павла,  у понедељак 12. јула, лета Господњег 2021.
   На Светој Архијерејској Литургији Епископу жичком Господину Јустину саслуживали су: архијерејски намесник моравички протојереј-ставрофор Гмитар Милуновић, старешина ивањичке цркве протојереј Ненад Бајић, парох придворички протојереј-ставрофор Мирољуб Маринковић, јереј Милан Живановић, јереј Душан Тодорић, ђакон Стефан Симић и ђакон Огњен Јузбашић.

   Током Божанствене Литургије, након прочитаног Јеванђеља, Преосвећени Епископ Јустин истакао је важност примењивања онога што чујемо о вери нашој спасоносној. Дела су битнија него речи, али нажалост и ми који говоримо о вери, често сами немамо снаге да извршимо заповести Божије. Нагласио је да су нам апостоли оставили истину која је најбитнија у овоме животу, истина о Христу. Осврнуо се такође на улогу апостола Петра ,који је заједно са Андрејом братом својим први пошао за Христом, и његову непобитну улогу која лежи у речима :„ти си Петар/стена и на тој стени сазидаћу себи цркву коју ни врата пакла неће надвладати“. Христос је преко апостола Цркви својој дао да везује и дреши грехе људске. Онај ко негира Цркву Божију негира крв Божију и власт на којој је она установљена и у којој пребива, рекао је Епископ Јустин.

   Беседу Епископа преносимо у целости:

    Након причешћа Божанским Христовим Тајнама сломљен је славски колач у спомен и част Светих апостола Петра и Павла.

   После завршене службе Божије, свештенство и верни народ приступили су богатој трпези љубави, и продужили заједничарење започето у Евхаристији.


                                                                                                             Ђакон Огњен Јузбашић

   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар