Translate

31. јул 2021.

Храмовна слава и рукоположење у Атеници


 „Овчица Твоја Исусе, Марина, зове силним гласом: ‘Тебе Жениче мој љубим и тражећи Те страдам, и распињем се и сахрањујем у крштењу Твоме. И страдам ради Тебе, да бих царствовала с Тобом, и умирем за Тебе, да бих живела с Тобом. Прими ме као чисту жртву, с љубављу жртвовану за Тебе.‘ Њеним молитвама, као Милостив, спаси душе наше.” 

   Дана 30. јула 2021. године верни народ чачанског краја прославио је храмовну славу атеничке Цркве посвећене Светој великомученици Марини.

Литургијским слављем началствовао је Епископ жички Господин Јустин уз саслужење: архимандрита Саве (Илића), архијерејског намесника трнавског протојереја Мирослава Петрова, протојереја-ставрофора Ненада Илића, протојереја Нешка Богдановића, протонамесника Дејана Марковића, јереја Радише Сеочанца, јереја Влада Kапларевића, протођакона Александра Грујовића, јерођакона Николаја (Јоцића) из Епархије нишке, ђакона Бранислава Јоцића (Београдско-карловачка Архиепископија), ђаконȃ Стефана Милошевског и Стефана Симића.

   На малом входу Владика је произвео пароха атеничког јереја Радишу Сеочанца у чин протојереја, а у наставку божанствене Литургије рукоположио је свог дугогодишњег протођакона Александра Грујовића у чин презвитера. Сабрање је једнодушно клицало „Аксиос” потврђујући ревност са којом се новорукоположени кроз служење припремао за примање узвишеног чина презвитерског.

   Посебну радост донело је присуство многобројног свештенства и монаштва са разних страна, али и верног народа који је дошао да литургијски подели радост због добијања новог пастира у Цркви Христовој. Литургији су присуствовали и представници локалне самоуправе града Чачка.

   У слову своје Архипастирске беседе, Преосвећени Владика је рекао да смо ми сведоци Христови, исто као што је то била и Света Марина. Подсетио нас је на њено житије, као и на пример по коме треба да непоколебиво сведочимо веру. Владика је пожелео свакога добра оцу Александру и његовој породици. Он сада почиње другачији начин живота и служења у Цркви. Такође, пожелео је Божији благослов оцу Владу Kапларевићу који прелази на службу у Епархију нишку. Преосвећени је похвалио труд посвећен уређењу простора  око храма, у чему је најзаслужнији  град Чачак са својим представницима.

   После молитве благодарности, Епископ је освештао и преломио славски колач у част Свете великомученице Марине. Братство овог Светог храма у Атеници је приредило трпезу љубави за све присутне, на којој се Епископу и присутнима обратио речима благодарења новорукоположени презвитер Александар.

   Чтец Филип Нешковић

   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар