Translate

8. октобар 2018.

У Манастиру Студеници прослављен празник Преподобног Симона Монаха

   У Манастиру Студеници, у недељу 7. октобра 2018. године, прослављен је спомен Преподобнога Симона Монаха, краља Стефана Првовенчаног.
   У суботу, са почетком у 21 час служено је свеноћно бденије, а сутрадан, у недељу, Свету Архијерејску Литургију служио је Епископ жички Г. Јустин. Саслуживали су му архимандрит Студеничке  лавре Тихон (Ракићевић), протосинђел Сава (Илић), јеромонах Виталије (Милошевић), свештенослужитељ из Антиохијске Патријаршије, протојереј-ставрофор Миро Маринковић, протојереј Иван Радовановић, протојереј Радоја Сандо, и гости из Епархије шумадијске свештеници Саша Антонијевић и Милош Ђурић.
   На славу су дошле сестре из Манастира Благовештења Овчарског на челу са игуманијом Михаилом, а било је присутно око 250 верника.
   Владика се на крају Литургије обратио верном народу и подсетио да се на овом месту десило велико чудо. Овде су се измирила рођена браћа Вукан и Стефан, захваљујући молитвама Светог Симеона и Саве „и Господ се смилова на молитву праведника“. Љубав, истину и милост човек може наћи само у Господу, а Он нас  учи „узмите јарам мој на себе и научите се од мене, јер јарам је мој благ и бреме је моје лако, и наћићете покој душама вашим“.
   „Господ хоће да се сви људи спасу и дођу у познање истине“, тако што ћемо бити милостиви једни према другима. Свима нама који смо у Њему, који се трудимо да задобијемо благодат Божију, Господ даје силу, поучио је присутне Епископ Јустин.
   На крају Свете Литургије пререзан је славски колач, а потом приређено послужење и празнична трпеза.

   Манастира Студеница
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар