Translate

31. август 2020.

Недеља 12. по Духовима у Храму Светог Саве у Краљеву


У 12. недељу по Педесетници, Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин, служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Епархије жичке који је посвећен спомену на Спаљивање моштију Светога Саве на Врачару. Владики су саслуживали архимандрит Дамјан (Цветковић), архимандрит Сава (Илић), протојереј-ставрофор Ненад Илић, протојереј-ставрофор Мирослав Јаковљевић, протојереј Радоја Сандо, протонамесник Александар Јевтић, протонамесник Новица Благојевић, протођакон Александар Грујовић и ђакон Стефан Милошевски.
   Благољепију литургијског богослужења допринео је вишедеценијски прислужитељ Архијерејима Епархије жичке, ипођакон Дејан Kамиџорац, коме су помагали господин Саша Поповић и дечица која су део литургијске заједнице при овоме храму. Појање у византијском напеву које је на тренутке прелазило у српски народно-црквени напев предводио је господин Иван Трајковић.
   Након прочитаног јеванђелског одељка, Владика је беседио тумачећи управо прочитану јеванђелску причу о младићу који пита Господа како да наследи живот вечни. Владика нам је указао на најдубље смирење нашега Господа који је, премда је једнак Богу и Оцу, запитао тог младића: „Зашто ме зовеш благим? Једино је Бог Благ“. Затим, нас је подсетио да Бог жели да се сви људи спасу и да дођу у познање истине, али да спасење зависи и од нас и наше воље, вере и посвећености. Уколико наша срца нису у целости предана Богу, тј. уколико постоји нешто привремено чему смо предали срце своје (богатство и томе слично) онда у нашем срцу нема простора да Бог пројави светлост Своју. На крају беседе Владика је молитвено зажелео да се у срца наша усели Бог, и да Он постане све у свему за нас, да бисмо тако наследили Царство Божије.
   У наставку Литургије мноштво верних је приступило Светој Чаши, у Причешћу сјединивши се са Господом.

  Ђакон Стефан Милошевски
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар