Translate

17. август 2020.

Рукоположење у Храму Светог Саве у Краљеву

У недељу 10. по Духовима евхаристијска заједница светосавског храма сабрала се око свога Епископа Јустина у заједничкој благодарности Богу и заједничкој једној Чаши спасења и живота вечног. У храму је благодарност била свечанија и радоснија јер смо призвали и божанску благодат која свагда немоћи исцељује и недостатке допуњује на новорукоположеног презвитера Саву Величковића, досадашњег ђакона врњачког.
   Велики број верника сабрао се у данима Госпојинског поста и овог благодарног догађаја, а Епископ се свима присутнима обратио речима поуке, говорећи прво о Савином оцу, новопрестављеном слуги Божијем свештенику Ненаду. Тим поводом је рекао:
   – Данас смо се сабрали на овом светом месту и рукоположили ђакона Саву у презвитера. Благодаримо братству храма у Врњачкој Бањи које је лепо однеговало дотадашњег ђакона. А благодаримо и породици његовој, покојном свештенику протојереју-ставрофору Ненаду, његовој супрузи, његовој породици и Пожеги у којој је одрастао. Отац Сава се опет враћа у Пожегу стопама свога блаженопочившег оца, врлог свештеника, ревносног служитеља у винограду Господњем. Нека му Господ Бог да снаге да понесе благи јарам Христов.
   Преосвећени Епископ жички Г. Јустин нагласио је да је за сваког хришћанина веома битно читање духовне литературе, од житија Светих преко светоотачких дела све до савремених угодника Божијих, светих стараца.
   У наставку беседе, Преосвећени Владика је прочитано јеванђелско зачало протумачио речима:
  – Kада је Господ дошао у једно место, отац који је имао сина епилептичара, како је преведено месечара, дошао је Господу и рекао: Господе, помози ми, јер сина мојега много мучи ђаво. Често пада у ватру и често пада у воду. А Господ као милостив на те рече када кажемо помилуј, смилуј се, помози, Господ увек притиче нама у помоћ, јер тиме показујемо да смо све пробали као људи, сву своју силу и ништа нисмо могли да учинимо. И овог пута је помогао и исцелио младића.
   Данас имамо једну велику поуку. Kада су ученици Господа питали зашто они нису могли да отерају нечистог духа, Он им одговара да је то због маловерја. Још је Господ рекао једну страшну реч, али из његових уста страшна реч претвара се у благослов: Докле ћу са вама бити, докле ћу вас трпети. То говори својим ученицима који су од неуких рибара постали следбеници Његови.
   Требало би да се сећамо приче из Јеванђеља о Петру и многим другима апостолима који су сумњали. Све је то било по Промислу Божијем да би смо ми постали верни. Тешко је било понети ту науку Божију без помоћи и силе благодати Духа Светога. И та се вера истинита у Господа Христа ширила, баш тиме што су се многи осведочили да је Он заиста Исус Христос Син Божији. Тада су постали и мученици који су храбро сведочили Христа и давали животе своје до дана данашњег.
   Kаже се у Светом Писму: Kада бисте имали вере колико зрно горушичино, могли бисте да премештате горе. А знате зашто је Господ узео ту метафору да премешате горе? Равини, учитељи у Староме Завету узимали су за пример да је једино немогуће да човек премешта горе, све друго је могуће да бива у овом свету видљивом и невидљивом. Али да неко премести гору са једног на друго место то је било немогуће. Баш то Господ узима за пример, да покаже да је и то могуће. Чак и да ће васкрсавати мртве.
   Kако ми то можемо да кажемо, када је наша свака реч утемељена на несигурности, на слабости, на страху, на ономе шта ће ко да каже, да ли ћу изгубити посао и онда најбоље је да ћутим, нека други неки причају. Господ нам каже: Ако ви ућутите, камење ће проговорити. Зато док имамо времена, а времена су тешка и не треба о томе да вам говорим, потребно је да јачамо у вери постом и молитвом. То је Господ и поред свега рекао ученицима својим: Овај род нечисти изгони се само постом и молитвом.
   Епископ Јустин је беседу завршио речима благослова:
   -Нека је Господ Бог милостив нама, нашој отаџбини, породицама нашим, нека буде милостив читавом свету и свима онима који хоће добро. Господ Бог Син утехе, мира и љубави нека буде са свима вама. Амин.
   Света Литургија настављена је трпезом љубави, где је своје учешће узела заједница сабрана око свог Епископа Јустина, уз велику радост поводом рукоположења презвитера Саве.

Фото и текст: студент теологије Душан Дуњић
извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар