Translate

29. август 2020.

Слава и рукоположење у Успењском храму у Чачку


Дана 28. августа 2020. године, када наша Света Црква слави Успење Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Успења Пресвете Богородице у Чачку.
   Преосвећеном Владики саслуживали су: протојереј Мирослав Петров, архијерејски намесник трнавски, протојереј Нешко Богдановић, парох атенички, протојереј Милан Филиповић, јереј Богдан Митровић, парох заблаћки, јереј Никола Вукобрат, старешина Храма Успења Пресвете Богородице, јереј Бојан Сујић, парох љубићки, јереј Живко Дамјановић, парох успењски, протођакон Александар Грујовић и ђакон чачански Ђорђе Петровић.
   Владика је поучио верни народ у слову своје архипастирске беседе, да за све лепо и тешко што се дешава у нашем животу треба најпре заблагодарити Пресветој Богородици. На данашњи празник славимо Пресвету која је уснула у Господу и чија се душа раставила од тела, али Господ „Давалац живота“ је поново тај дух вратио у њено тело, вазнео у Небо и поставио тамо где је Он – то је благодарност Сина према мајци. Истинити Бог и истинити човек,  Богочовек Христос је тело своје од ње добио, Бог постаде тело и настани се и поживе међу нама, то је догма Цркве. Kао што је научна догма оно што наука кроз своје апаратуре сазнаје, а што се не види голим оком тако је и овај данашњи догађај догма наше Цркве. Наука наше Цркве радује се, јер све што је Господ рекао то се одвија и догађа по Промислу Божијем и тог Господа су проповедали пророци осам-девет векова пре Христа, а апостоли и Пресвета Богородица су заједничарили са Њим и то је нама предато.
   Ми који верујемо „од вере ћемо живети“ то је светлост живота нашег, то је вид наш. Оно што можда нико не види ми само верујемо, нема другог доказа, него кад се вера роди у љубави и истини и у срцима нашим. Пред крај времена, каже се у Светом Писму, охладнеће однос међу људима, устаће брат на брата, стихије ће прорадити на свету, водиће вас пред судове, ради имена Божијег, али ни тада се не треба бојати јер је Господ са нама. Нека Син утехе, истине, љубави буде са нама, са Пресветом Мајком Својом о којој шта год да кажемо биће недовољно осим у молитвама својим и да се радујемо што нам је Господ Њу подарио, рекао је Владика Јустин.
   На Светој Литургији у ђаконски чин Владика је рукоположио г. Синишу Јовановић из Босута код Белановице. Поводом тога, о Светој тајни свештенства Владика је рекао да Бог по непрекидном прејемству које смо примили од Апостола полагањем руку на изабране и достојне излива своју благодат и Црква се богати за још једног ђакона, за још једног саслужитеља и молитвеника.
   Братство храма је са верним народом приредило послужење за све присутне.

Чтец Филип Нешковић
извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар