Translate

20. август 2020.

Слава Храма Преображења Господњег на Златибору

Верни народ златиборског округа, свечано је прославио храмовну славу и празник Преображење Господње. Уочи празника служена је празнична вечерња служба са петохлебницом којом је началствовао јереј Јован Стојковић, парох из Јабланице, уз саслуживање јереја Ненада Ивановића и протојереја Давида Селаковића. Певницу су предводили г. Иван Трајковић и теолог Огњен Јузбашић. На сам дан празника Светом Архијерејском Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин уз саслуживање протојереја-ставрофора Милоша Босића, протојереја Владимира Дуканца, протојереја Жарка Бараћа, протојереја Давида Селаковића, јереја Ненада Ивановића, старешине храма на Златибору, протођакона Александра Грујовића и ужичког ђакона Александра Тимотијевића.
   Након евхаристијског приноса и учествовања верног народа у њему, Епископ Јустин се у својој беседи осврнуо на догађај који се по предању одиграо на Тавору када се Господ Исус Христос преобразио пред своја три ученика. Светлост божанска је постала видљива апостолима у оној мери у којој су то они могли примити, будући ограничени законима тела. Епископ је констатовао да је тиме Господ показао својим ученицима предукус Царства небескога и непрестано га показује до дана данашњега кроз Цркву Божију чији смо ми чланови. Осврнуо се на чињеницу да је чудесно све оно што Господ чини за нас од времена постања до данас. Преображење Господње сматра се предсказањем Васкрсења које се имало догодити и требало је послужити као укрепљење апостолима да тешки догађај страдања Христовог посматрају само из призме светлости Васкрсења. Све што се догађа у овом свету, догађа се по вољи Божијој и допуштењу Божијем, јер Господ Бог хоће да се сви људи спасу и дођу у познање истине. Речено је „познајте истину и истина ће вас ослободити“. Ослободиће вас од греха, смрти и ђавола поучио је наш Епископ, прејемник истих оних апостола који су созерцавали преображеног Христа на Тавору.
   Након беседе уследило је благосиљање грожђа и отпуст верног народа из богослужбеног простора уз дељење грожђа и антидора. Потом је народ био послужен богатом трпезом у порти, а старешина храма јереј Ненад захвалио се гостима и Његовом Преосвештенству због овог велелепног догађаја.

   Дипломирани теолог Огњен Јузбашић
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар