Translate

17. август 2020.

ЖИЧКИ ДУХОВНИ САБОР У ДОБА КОРОНЕ / БЕСЕДЕ


                                         
 Владимир Јагличић
Архијерејски намесник Епископа жичког 
протојереј-ставрофор Љубинко Костић
2019.
   Жички духовни духовни сабор Преображење, од свог оснивања 1992. године, до данас, у више наврата био је пред великим искушењима, али је успео да опстане и да у сваком погледу врхуни међу манифестацијама те врсте у Србији…У најкраћем, ово су поруке с конференције за новинаре, одржане у дворишту редакције нашег часописа Повеља, на којој је представљен програм овогодишњег, 29. по реду, ЖДС.
   -Због пандемије вируса корона, принуђени смо да програме овогодишњег Сабора прилагодимо постојећој, ванредној епидемиолошкој ситуацији. Оно што је у овом тренутку најважније јесте да Жички духовни сабор, без обзира на све невоље и озбиљне препреке, наставља да постоји. По овој манифестацији краљевачки песници и Kраљево, уопште, постали су познати не само у Србији, него знатно шире. То нас обавезује да је очувамо и обезбедимо јој даље трајање – рекао је др Предраг Терзић, градоначелник Kраљева и председник Организационог одбора ЖДС.
   Милош Милишић, члан Организациног одбора и један од оснивача Сабора, истакао је да ће бројни предвиђени програми бити одложени за време када се пандемија вириса корона буде повукла, ”можда би то могло бити у октобру”, и најавио да ће 18. августа бити представљен зборник о песнику Владимиру Јагличићу, прошлогодињем добитнику Жичке хрисовуље (двориште часописа Повеља, 11 часова), а да ће ово признање песнику Милану Ненадићу бити уручено 19. августа, на Преображење Господње, ове године, у порти Манастира Жиче, у 12 часова. Он је најавио и изложбу о животу и делу овогодишњег жичког лауреата у холу краљевачке библиотеке, чији су аутори наше библиотекарке Данка Спасојевић и Нина Раденковић. Научни скуп, у Библиотеци, о Ненадићевом песничком делу, ако епидемиолошке околности допусте, највероватније ће бити одржан 4. и 5. октобра ове године.
   -Ненадић је песник колективног и личног удеса. Из његове поезије проговарају дубински слојеви колективног искуства, али и истовремено суочавање са дубинским унутрашњим нихилизмом, што код Ненадића, видљиво је то пажљивом читаоцу, производи песничке гласове и глашења веома широког песничког дијапазона, и по сензибилитету и по одређеним стваралачким карактеристикама. То је песник чији су стихови оплемењени оним што би смо назвали, трагичким глашањем које иде од ропца и вапаја, па све до благослова и похвале…- рекао је о Ненадићевој поезији Дејан Алексић, члан жирија за доделу Жичке хрисовуље.
   На овој конференцији Дарко Гучанин, директор Народног музеја Kраљево, најавио је отварање изложбе слика Благоја Срдића,18. августа, у 19 часова, у Галерији ове установе.

аутор текста Милош Милишић
аутор фотографија Иван Спасојевић
извор: kv-biblio.org.rs
Стеван Тонтић
 2018.
Мошо Одаловић
2017.

Нема коментара:

Постави коментар