Translate

22. август 2020.

Жички монах отац Јаков Арсовић, духовни ученик владике Николаја

   (…) Тако видимо да је Радоје Арсовић (отац Јаков) рођен у миланџанско-косорићкој парохији, а да је крштен у цркви Светог Саве, задужбини епископа жичког Јанићија (Јоаникија) Нешковића, званог „Јања“ (1804-1873), где је Радоје 1893. године и заведен у протоколу рођених у тој парохији. Рођен је у Kушићима, 13. децембра 1893; међутим, по податку који сам преузео из његове легитимације, коју је отац Kасијан студенички сачувао и мени доставио, са познатом фотографијом, он је рођен 1894. године. Отац му се звао Јефта, а мајка Сава. Kрштен је седам дана после рођења, 20. децембра.
   Радоје Арсовић је учио основну школу, „као најмирније дете и најбољи ђак“, у Миланџи, коју је у свом селу подигао владика Јања 1853. године. Међутим, као и многе друге школе, због недостатка деце сада ни она не ради и тако пропада.
Између Првог и Другог светског рата, упознао се са светим владиком Николајем Жичким. Замонашен је по његовом благослову, у манастиру Жичи 1939. године и добио монашко име Јаков. Умро је у четвртак пред месне задушнице 1946. године, у педесет другој години свога живота, од прехладе и исцрпљености по затворима нове власти.

Архимандрит Јован (Радосављевић)
извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар