Translate

30. децембар 2014.

Епископ шумадијски Г. Јован, Беседа на Материце, Крагујевац, 28.12.2014.

   Мајчино срце је извор живота

   У недељу 28. децембра 2014. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је према већ устаљеној традицији Свету Архијерејску Литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу уз саслужење братства овога светога храма, те гостију: Архијерејског намесника Крагујевачког протојереја-ставрофора Рајка Стефановића и старешине храма Свете Петке у Виноградима протојереја Драгана Брашанца.
   Верни народ који је дочекао свога Архијереја упутио се у Капелу Часнога Крста, где је Преосвећени Владика благоизволео да најпре освешта фрескопис чијим је завршетком ова Капела у потпуности прилагођена за намену крстионице.
   Након тога Владика је приступио служењу Литургије. Литургију је својим појањем улепшао октет под вођством г. Марка Нешића, а учешће је узео и верни народ поузношењем Исповедања вере, Молитве Господње, Молитве пред причешће те спонтаним одговарањима на прозбе и возгласе што представља вишегодишњу традицију у старој Милошевој Цркви.
   Владика Јован је беседећи на 76. зачало Јеванђеља по Луки најпре подсетио верне да нас Црква од Ваведења мудрим и спасоносним руковођењем уводи кроз дане поста у Тајну Оваплоћења, односно Рођења Христовог – Божића. Црква нам о томе говори кроз заједницу Бога и људи, јер се на Божић измирују Небо и Земља, те се измирују такође Бог и човек. У недељама пред Божић, Црква се кроз празнике Детинци, Материце и Очеви, обраћа пре свега породици.
   Смисао породице је заједнички живот, заједничко разговарање, заједничка молитва. У последњим временима стиче се утисак да је заједница почела да смета човеку. Ако у породици нема љубави, кућа је пуста, без обзира на то колико деце у њој живи. Да би се очувала хармонија у породици, дете треба да завири у душу родитеља, а онда ће породица бити Богом благословена. Зато породица да слави Бога у миру, слози и љубави. Тада ћемо имати шта да понесемо из породице.
   Црква често наглашава Свету Тајну брака као почетак породице. То је не само почетак, већ је светости породице утемељена на браку. Свети Јован Златоусти истиче да је супружничка љубав већа од сваке страсти и да је она дубоко усађена у наше биће. Љубав и жеља за жртвовањем за сопствену породицу довешће нас дотле да имамо више деце. Одсуство жеље за жртвовањем, модерно мишљење да не желимо да нас ишта оптерећује и обавезује, као егоистичка тежња, упропастиће не само породицу већ и сав народ. Зато је важно имати осећај да када загрлиш сопствено дете грлиш своје биће. У темељу породице стоје три бића: дете, мајка и отац. Ако је отац глава, ми за мајку, као о основном стубу породице кажемо да не стоји кућа на Земљи већ на доброј жени. Зато је мајка најмилије биће Богу, јер једино она од свих бића воли оном љубављу којом Бог воли човека. Мајчино срце је извор живота! - била је поука Владика Јована вернима окупљеним у храму.
   Након причешћа верних и отпуста, мајке и све жене које данас прослављају свој празник, су за све окупљене припремиле послужење, чиме настављено заједничко празновање Материца.

   протођакон Мирослав Василијевић

   извор: Епархија шумадијска

Нема коментара:

Постави коментар