Translate

18. децембар 2014.

Георгије Константину, ТЕОРИЈА И ПРАКСА ЦРКВЕНЕ МУЗИКЕ


Теорија и пракса црквене музике - први стручни и специјализовани уџбеник византијске црквене музике
Књига Теорија и пракса црквене музике, аутора др Георгија Константинуа, у преводу др Гордане Благојевић, први је стручни и специјализовани уџбеник савремене византијске црквене музичке традиције ове врсте који се појављује на нашим просторима. Ова књига позната је и призната као референтан уџбеник црквене музике у Грчкој Цркви и до сада је имала шест издања.
Пред домаћим читаоцима је превод последњег, допуњеног и унапређеног шестог издања, које је плод ауторовог вишедеценијског рада, како на пољу практичне наставе у школама црквене музике, тако и на пољу теорије византијске црквене музике. Међутим, овим шестим издањем, књига г. Константинуа превазилази оквире типичног школског уџбеника – приручника. Она је, по речима великог даскала и Архонт протопсалта Васељенске Патријаршије – Ликурга Ангелопулоса, истовремено и сажета теорија црквене музике која нам даје увид у основе теорије црквене музике и музичке нотације на Истоку, које су неопходне да би се могло тачно и правилно појати у Цркви, а у складу са усменим предањем.
Издавачи ове књиге су: Институт за теолошка истраживања Православног богословског факултета и Беседа – издавачка установа Епархије бачке.

www.spc.rs


 

Нема коментара:

Постави коментар