Translate

18. март 2015.

Хор манастира Ковиљ наступио у Карнеги холу

   Хор Светорахангелског манастира у Ковиљу, заједно са светски прослављеним „Кронос квартетом“, успешно је у препуној дворани Карнеги хола на Бродвеју 7. марта 2015. године извео њујоршку премијеру дела српске композиторке Александре Вербалов „Изван нуле:1914-1918“, посвећеног стогодишњици Великог рата.

   За извођење овог, пре свега музичког, али и филмског спектакла, у оквиру којег је приказан и импресивни филм Била Морисона, сва места су била унапред распродата. Узвишени гласови православног монашког хора из Ковиља, обогатили су древним византијским сазвучјем овај јединствени доживљај. Карнеги хол, једна од најпрестижнијих светских дворана, те вечери је одисала православном духовношћу, нежном лиричношћу, незаборавном и аутентичном упечатљивошћу. Музички критичар Њујорк Тајмса Џејмс Остерајх описао је овај наступ хора ковиљских монаха - који је предвођен протопсалтом јерођаконом Јеротејем (Петровићем) појао древну византијску црквену химну „Праведник ће се помињати увек!“ - као „задивљујуће искуство“.
   Сутрадан, у недељу 8. марта 2015. године, хор Светоархангелске обитељи у Ковиљу срдачно је дочекан од стране свештенства и верног народа у цркви Светог Саве на Менхетну, у Њујорку. Ковиљски појци су певали на светој Литургији, коју је служио протојереј Ђокан Мајсторовић, вишедеценијски њујоршки парох,  док је настојатељ манастира Светих Архангела у Ковиљу, преподобни јеромонах Исихије (Рогић), причестио верни народ окупљен под сводовима ове православне светиње у строгом центру Њујорка.
   Након Божје службе одржан је и концерт, сада већ прослављеног ковиљског хора. Несвакидашња духовна радост православних верника у Њујорку завршено је кратким предавањем оца Исихија о историји и садашњој мисији манастира.
   У четвртак 12. марта 2015. године, храм Светог апостола и јеванђелисте Луке у Вашингтону је био премали да прими све вернике који су дошли да виде и чују хор Светоархангелског манастира у Ковиљу. Лепота и снага српског и византијског православног сазвучја је испунила ову православну светињу у главном граду Сједињених Америчких Дражава, али и срца свих присутних.
   Дирнут радошћу и гостољубљем свих који су се сабрали тог дана око Цркве Христове и њеног музичког блага, преподобни отац Исихије је и на овом месту беседио о повести, делатностима и мисији манастира, за чије подизање предање везује Светог Саву, позвавши присутне да када дођу у Отаџбину походе и ковиљску светињу.

за www.spc.rs из Њујорка: Светлана Рогић

Нема коментара:

Постави коментар