Translate

22. март 2015.

Лазар Мирковић и стара српска књижевност

   Прошле године, са благословом Његове Свтости Патријарха српског Господина Иринеја, изашла је једна значајна књига, како за историчаре уметности и књижевности, тако и за теологе, али и за шири круг читалаца који желе да обогате своје знање. Реч је о делу Славице Јурић „Лазар Мирковић и стара српска књижевност“.
   Студија „Лазар Мирковић и стара српска књижевност“ је значајна из више разлога. Пре свега, зато што нам  на 45 година од упокојења протојереја проф. др Лазара Мирковића буди сећање и указује на импозантну научно-истраживачку грађевину овог великог богослова, литургичара, проучаваоца средњовековне културе, уметности и теологије. С  друге стране нам ова студија нуди сво обиље и слојевитост средњовековне духовне књижевности и њену укорењеност у хришћанску културу.


   У раду је углавном коришћен аналитичко-компаративни метод тако да је опус Мирковића стављен у широк контекст како његових претходника, тако и савременика, као и његовог утицаја на касније научнике који су се бавили старом српском књижевношћу. Аутор, Славица Јурић, нам преноси природу и лепоту средњовековне књижевне творевине и како се она сагледава и анализује из угла науке. Такође, аутор указује на мултидисциплинарост научног дела Лазара Мирковића и његов интердисциплинарни метод као на посебну одлику његовог рада пошто су представљали зачетак таквог приступа. Ово се односи и на интертекстуалну књижевност са ванкњижевном функцијом.
   Поред приступа Лазара Мирковића средњовековној уметности и књижевности, наћи ћемо и детерминанте Мирковићевог научног рада (временске, просторне, жанровске, детерминанте научних дисциплина). Аутор се осврће на његову богословску мисао, пре свега у области литургике и хеортологије, а затим и црквеног песништва, на Мирковићево бављење уметношћу уопше и црквеном уметношћу, типицима и уставима, преводима, на његове радове о Светом Сави, деспоту Стефану Лазаревићу, Јефимији, Мирослављевом јеванђељу, укратко - бави се целокупним опусом Мирковићевог дела.
   Славица Јурић се побринула да прибави индекс и цитираности Мирковићевих радова како би се утврдила рецепција његових дела у појединим периодима. Ово представља значајан допринос нашој теолошкој и културној јавности.
   Синтетичка мисао Славице Јурић успела је да се саоваплоти и да нам сажето прикаже оно што је приређивач, проф. Предраг Миодраг, цитирајући  блаженопочившег патријарха Германа, рекао: „Лазар Мирковић је духовни отац многих генерација и тешко да ће се наћи квалификована личност која ће дати меродавну оцену његовог снажног и трајног опуса.“ Ово је велики научни подвиг Славице Јурић, а на нашој читалачкој публици је да оцени њен рад и прочитавши књигу себе обогати широким спектром духовне радозналости протојереја ставрофора др.Лазара Мирковића сагледаног суптилном анализом и презентацијом аутора...
 
   Горан Раденковић,
   професор Богословије Светог Саве у Београду
   извор: СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА

Нема коментара:

Постави коментар