Translate

24. март 2015.

Његова Светост патријарх Кирил о Великом посту, ВЕЛИКИ ПОСТ ЈЕ ДУХОВНА БАЊА

   Велики пост је време ослобађања од болести, време исцељења. То је на неки начин духовна бања у коју улазимо надајући се оздрављењу, освежавању својих осећања, обнављању својих мисли и јачању своје вере.
   Пост је средство које човек може да користи како би стварно утицао на стање своје душе. Зато што уздржавањем од хране, од забава и од различитих саблазни, васпитавамо своју вољу и чинимо своја осећања узвишенијима.   Хиљадугодишње искуство духовног живота, које је почело у сам освит људске историје, сведочи о томе да уздржање у храни чини људски ум бистријим, осећања јаснијима и мобилише вољу.

   +++
   Пост и молитва су значајна средства за узношење душе, превладавање грехова и промену човековог унутрашњег стања. У Великом посту посебно треба да користимо ова средства како бисмо сами себи помогли, како бисмо променили свој унутрашњи свет, како бисмо се приближили Богу.

   +++
   Света Четрдесетница нам пружа изузетну могућност да се удубимо у самопосматрање.

  +++

   Велики пост је време кад размишљајући о свом унутрашњем животу и испитујући савест, треба да приступимо лечењу самих себе – кроз исправљање нашег ума, кроз васпитавање наших осећања, кроз васпитавање наше воље.

   +++
   Време Великог поста је време борбе с пороцима: и с гордошћу и са завишћу.

   +++
   Смисао поста се, како кажу свети оци, састоји у промени ума и срца.
   Пост као ограничавање у храни представља врло важан показатељ човекове спремности и способности за унутрашњи духовни раст.

   +++
   Пост за нас не треба да представља повод да упаднемо у најтежи грех – грех гордости и надимања.

   +++
   Буди радостан и ведар. Ништа не треба да говори другима о томе да носиш ово бреме – тада пост постаје богоугодан.

   +++
   Први корак који треба да учини свако од нас, између осталог, кад ступа на поприште Свете Четрдесетнице, јесте покушај да се разаберемо у самима себи и у животним околностима које нам диктирају греховно понашање.

   +++
   Време Великог поста нам пружа могућност да се духовно усредсредимо и да размислимо о главном, да разликујемо грех од праведности.

   +++
   Поприште Свете Четрдесетнице нам се даје како бисмо постали духовно јаки. И зато нам Црква нуди најпотребнија, најлакша и најефикаснија средства за човека – то су: молитва, уздржање и покајање.

   Припремио јеромонах Игнатије Шестаков

   Патријарх Московски и целе Русије Кирил
   Са руског Марина Тодић
   извор: православие.ру

Нема коментара:

Постави коментар