Translate

28. март 2015.

Епископ Андреј, Света Гора Атонска


    У четвртак, 26. марта 2015. године, одржано је још једно предавање у циклусу предавања која се одржавају током свете Четрдесетнице у просторијама СКД Просвјета у Загребу.
   Предавач је био Његово Преосвештенство г. Андреј, Епископ аустријско-швајцарски, који је говорио на тему Света Гора Атонска. Пред бројним аудиторијем епископ Андреј је говорио о настанку, историјату и устројству Свете Горе као и о богослужбеном животу светогорских монаха. Епископ Андреј је посебно нагласио да је Света Гора место на коме су сабрана различита монашка предања и различити видови монашког живота. Као један од аутентичних примера монашког живота и подвига на Светој Гори предавачу је послужио лик Светог Саве, првог Архиепископа српског. Епископ Андреј је подвукао да је Свети Сава пренео традицију светогорског монаштва у новоосновану српску архиепископију којој је он био на челу.
   Да би живот и функционисање монашких заједница на Светој Гори био разумљив и тиме ближи савременом човеку у свету Епископ Андреј је, током свог предавања, показивао фотографије Свете Горе, њених манастира, скитова, храмова и монаха.
   На крају веома занимљивог предавања уследила су питања као и дискусија уз сведочења личних искустава оних који су имали прилику да посете Свету Гору.
   Након предавања присутнима се обратио Митрополит загребачко-љубљански др Порфирије захваливши се Преосвећеном Епископу г. Андреју и најавивши следеће предавање које ће се одржати у четвртак, 2. априла, а на коме ће говорити академик проф. др Владета Јеротић на тему Човек у времену кризе.

извор: српска православна црква

Нема коментара:

Постави коментар