Translate

20. август 2019.

Додела награде ЖИЧКА ХРИСОВУЉА песнику Владимиру Јагличићу, Манастир Жича, Преображење, 19.8.2019.


Највише признање Жичког духовног сабора и једно од најпрестижнијих књижевних награда у нас уручена песнику Владимиру Јагличићу

На празник Преображења Господњег у Манастиру Жичи песнику Владимиру Јагличићу додељена је награда Жичка хрисовуља, као највише признање Жичког духовног сабора “Преображење” и једна од најзначајнијих књижевних награда код нас.
Избор баш овог песника, учињен је “за поезију укорењену у своме језику и духовном позиву“.
Програм је водио Милош Милишић. О поезији Јагличићевој говорили су др Драган Хамовић, председник жирија за доделу награде, и песник Ђорђо Сладоје. Они су присутнима предочили значај постојања аутентичне, ненаручене поезије, која одолева приземним укусима свакодневнице. Глумац Миломир Недељковић говорио је одабране стихове лауреата, док је у музичком делу програма учествовао Градски хор „Црвчанин“. 
Архијерејски заменик Епископа жичког протојереј-ставрофор Љубинко Костић је у име Епископа честитао песнику, и казивањем одабраних стихова из богатог стваралаштва Јагличићевог нагласио вредност домета ових поетских исказа.
На крају, песник се обратио присутнима. Истакао је везу Шумадије са вековном нашом православном вером, коју је попут брдовитих пејзажа који красе шумадијске просторе у усталасалој борби са собом и другима носио српски човек. Вековна страдања нашег народа на просторима српских земаља, о чему надахнуто и потресно сведоче стихови Јагличићеве поезије, израз су жеље да се остане на светосавском путу. Зато је у овој години јубилеја 800 година аутокефалности Српске Православне Цркве у Манастиру Жича награда додељена у праве руке. Између осталог песник је рекао:
– Пажња која се овом наградом скреће на нечије песничко дело треба да укаже на чињеницу припадности вековној традицији која помаже нашем народу да опстане, и физички и духовно. Себе не осећам толико важним, поготово моћним, за такав високи наум, али би ме обрадовала могућност да и сам узидам некакав, ма и најмањи, камичак у тако моћну и трајну грађевину– беседио је овогодишњи лауреат Владимир Јагличић. – У сваком случају, трудио сам се да, читавог свог свесног живота, обдржим ту, готово немогућу, идеју – да је наша духовност већа и јача од наших физичких мањкавости и несрећа, и да треба да тежимо тој неоскрвњеној, опстојној целини. Ма шта ми се догађало, и ма шта се догоди, ја сам стајао једино у таквом једном идеалу.
Награду “Жичка хрисовуља“, 28. по реду, песнику Владимиру Јагличићу доделио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић.


Протонамесник Александар Р. Јевтић
извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар