Translate

26. август 2019.

У манастиру Високи Дечани Св. Литургију певао чувени Грчки византијски хор познат као хор "Ангелопулос" / Ελληνική Βυζαντινή χωροδία / Greek Byzantine Choir at Dečani Monastery, 25.8.2019.


                                             
Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа Рашко-призренског Теодосија данас су у манастиру Високи Дечани Свету Литургију певали чланови надалеко чувеног Грчког византијског хора (Ελληνική Βυζαντινή χωροδία) који је у нашој средини познат по свом оснивачу и дугогодишњем руководитељу хора покојном Ликургу Ангелопулосу. Хор је предводио садашњи хороначалник Јоргос Константину заједно са ковиљским јеромонахом и протопсалтисом оцем Јеротејем који је својевремено учио византијско појање у Атини од г. Ангелопулоса. Иначе, овај хор је дао огроман допринос обнови предањског православног појања не само у Грчкој већ и у целом свету и наступао је у многим земљама. Ове године хор је у организацији и на позив Фестивала средњовековне музике medimusfestival.com певао у атријуму Христа Спаса у Призрену, а данашњи дан издвојен је за учешће у Св. Литургији у манастиру Високи Дечани који је служио архимандрит Сава, игуман манастира уз саслужење, протојереја-ставрофора Радивоја Панића (привременог пароха бриселског), архимандрита Илариона и дечанских јеромонаха. 

На данашњој Св. Литургији певали су појци чувеног Грчког византијског хора који је годинама водио блаженопочивши Ликург Ангелопулос. Имали смо велику част и радост да доживимо лепоту предањског православног појања у дечанској светињи.
                                                                         
The Holy Liturgy today at Dečani Monastery today was chanted by the Greek Byzantine choir which was led for years by late Likourgos Angelopoulos. We had great honor and joy to enjoy the beauty of the traditional Orthodox chant.
Манастир Високи Дечани - Visoki Dečani Monastery

Нема коментара:

Постави коментар