Translate

29. август 2019.

Слава Храма Успења Пресвете Богородице у Дрежнику


   Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин на празник Успења Пресвете Богородице служио је Свету Архијерејску Литургију у Дрежнику код Ужица.
   Преосвећеном Епископу саслуживали су Архијерејски намесник ужички протојереј-ставрофор Милош Босић, протојереј-ставрофор Радован Стевановић, јереј Драган Тимотијевић, протонамесник Душан Томић, протођакон Александар Грујовић, ђакон Младен Стевановић и ђакон Јован Тимотијевић.
   У току Свете Литургије Епископ Јустин је одликовао чином протојереја старешину Храма Успења Пресвете Богородице Драгана Тимотијевића, а досадашњег ђакона Младена Стевановића рукоположио у чин презвитера.
   Након освећења славског колача Епископ Јустин обратио се сабраном народу. На почетку је подсетио на узвишеност свештеничког позива и службе. Указао је на свештеничку службу у Старом Завету и изабрано племе Левијево из којег су долазили старозаветни свештеници. Подсетио је и на улогу свештенства у време Светог Саве, као и на то да је народ увек поштовао пастирски труд свештенства и узвраћао захвалношћу и даровима од којих се свештенство издржавало.
   Наш народ јесте побожан, али да би ојачали своју веру дужни смо да долазимо у Цркву, да постимо, да се исповедамо и причешћујемо. Ми се тако облачимо у благодат Божију. Свет може постати свако, небитно да ли је Епископ, свештеник или лаик, те није довољно да дођемо само на славу храма и током године неколико пута. Потребно је непрестано да се трудимо и узрастамо у Господу.
   Данас има много мишљења о овом свету и Богу. Оно што је некада било свето и важно, сада кажу да није и да су то примитивна схватања. Бог има важност у свим временима, јер је Он вечан. Ми који смо Божји, крштени и миропомазани, не дозволимо да будемо као незнабожци. Дужни смо да се обучемо у благодат Божју и да дате нам Свете Тајне примимо у себе, како бисмо у животу све лакше подносили.
   Успење Пресвете Богородице је празник Њеног уснућа у Господу. И она је прошла капију смрти, као и сви ми, али није могла да остане у смрти, јер је њена утроба носила Животодавца Бога. У овом свету све пропада и трули, сем онога што у себи има Господа Исуса Христа који је васкрсао из мртвих. Управо ови догађаји нама православнима дају потребну снагу и бодре нас.
   Епископ је на крају беседе указао на велики и важан јубилеј 90 година Храма Успења Пресвете Богородице у Дрежнику, која је сазидана захваљујући великом труду блаженопочившег Митрополита Јосифа (Цвијовића).
   Епископском граматом у ред црквених добротвора уврштена је госпођа Нада Обрадовић, приватни предузетник из Ужица.

   Ђакон Јован Тимотијевић
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар