Translate

16. август 2019.

Трг од ћирилице: Слављенички концерт новског хора „Свети Сава“

   Слављеничким концертом којим је обиљежено осам вијекова од хиротоније првог српског Архиепископа Светог Саве, 690 година од рођења Светог цара Лазара, 630 година од Косовске битке и 80 година постојања хора „Свети Сава“ којим диригује Сања Радовић, у Херцег Новом је на Канли кули настављен програм 6. „Трга од ћирилице“.
   – Настављамо тамо гдје су послије обнављања хора прије 20 година почели Петар Ракић, па наставила Славица Секулић. Његујемо духовну и пјесму из Боке, развијајући сарадњу са другим хоровима и другим срединама. Кријепимо друге, истовремено, лијечимо и властиту душу добром духовном пјесмом прикривамо своје, а и наше сјете и туге – рекла је послије концерта Сања Радовић.
   Концерт, уједно и својеврсна смотра, окупио је шест црквених хорова: „Бранислав Нушић“ из Косовске Митровице, „Свети новомученик Станко из Никшића“, „Св. апостол и јеванђелист Марко“ из Подгорице, „Св. Василије Острошки“ из Кумбора, „Рождество“ из Бијеле и „Свети Сава“. Наступио је фолклорни ансамбл „Косовски божури“ из Косовске Митровице и гости из Русије, пјевачки народни ансамбл „Донски козаци“ из Москве. Оно што посебно може да радује јесте учествовање већег броја младих и то је један од успјеха овог занимљивог програма „Трга од ћирилице.
   Публици се током ове вечери обратио проф. Драган Недељковић, проф. у Београду и Бордоу, који се осврнуо на значај и симболику црногорске народне ношње која је сва прожета српском симболиком.

   извор: mitropolija.com

Нема коментара:

Постави коментар