Translate

20. август 2019.

Празник Преображења Господњег у Манастиру Преображењу


„Преобразио си се на Гори, Христе Боже, показавши ученицима Својим славу Своју, колико су могли да поднесу. Нека засија и нама грешнима Твоја вечна светлост, молитвама Пресвете Богородице, Даваоче Светлости, слава Теби“.

    Тропар Преображења
   Дана 19. 08. 2019. године, на празник Преображења Господњег, Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин је служио Свету Архијерејску Литургију у Манастиру Преображењу. Епископу су саслуживали: протојереј-ставрофор Милун Костић, протојереј-ставрофор Драгољуб Костић, протјереј-ставрофор Иван Милановић из Епархије банатске, протојереј Србољуб Стојковић и протођакон Александар Грујовић.
   Благољепију Свете Литургије допринео је хор при Храму Светог великомученика Лазара са Љубића.
   Преосвећени Владика је на почетку Свете Литургије рукопроизвео у чин чтеца Ђорђа Поповића из Чачка, студента Православног богословског факултета у Београду.
   Поред великог броја верног народа Светој Литургији је присуствовао и велики број монаштва Епархије жичке.
   Преосвећени Владика је у својој беседи указао на важност празника Преображења Господа Исуса Христа. То је празник светлости и радости који се слави у лето окупано тварном светлости, до је оно што су доживели апостоли нетварна светлост Христа који је увек у светлости и који је Извор светлости.
   Господ изводи ученике своје Петра, Јакова и Јована на гору да се покаже у сили и тако их припреми за своје преславно страдање које ће се догодити. Господ показује оно што Он заправо јесте. Поред Петра, Јакова и Јована Господ призива и Мојсија и Илију сведоке Старога Завета. Стари Завет и Нови Завет сведоче да је Христос Син Божији. Епископ је нагласио да нам је свима од Господа дата велика сила и благодат, и да треба да се преображавамо, да се усавршавамо. Да будемо синови светлости, да чинимо добро, али да се клонимо зла јер једно са другим не иде. Као вода која извире из једног извора; вода је или бистра или мутна. А ако је мутна треба да се избистри. И све у нашем животу треба да буде бистро, а све што није јасно треба питати у Цркви онога ко зна, нагласио је Владика.
   Братство ове свете обитељи припремило је трпезу љубави за све присутне, на којој се  обратио протојереј-ставрофор Милун Костић захваливши се Преосвећеном Епископу Јустину и игуману архимандриту Венијамину са братсвом. Подсетио нас је на речи Светог Варсануфија: „Бог даје светлост анђелима, анђели дају светлост монасима, а монаси дају светлост људима.“ Поучио нас је да се држимо наше Свете Цркве.

   Чтец Филип Нешковић
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар