Translate

25. септембар 2019.

Трибина "ТРАГАЊЕ ЗА СМИСЛОМ" / Промоција албума "У време оно", издања манастира Вазнесење, Рашка, 25.9.2019.



Дана Господњег 24. септембра 2019. године, с почетком у 19 часова и 30 минута, у сали Дома културе у Рашки одржана је трибина „Трагање за смислом“ и промоција музичког албума „У време оно…“, под окриљем Црквене Општине Рашка и ЦK Градац.
Трибини и промоцији су присустовали оци из студеничког намесништва, Епархије жичке, али и оци из суседне Епархије Рашко – призренске, као и многобројни народ. Трибину је отворио својим говором протонамесник Здравко Николић, а свечаност је употпунио и хор „Свети Василије Острошки“ из Рашке.
Архимандрит Тимотеј, игуман Манастира Вазнесење из Овчарскочо-кабларске клисуре, и Асим Сарван, снимили су музички албум под именом „У време оно…“, који је одсвирала група “Таргум“. На албуму се налази десет композиција, повезаних звуцима акустичних инструмената и (бого)надахнућем у складну целину. Архимандрит Тимотеј је написао четири текста, по један потписују Матија Бећковић и протођакон Владо Јарамаз, а преостала четири текста и све мелодије написао је Асим Сарван.
Албум „У време оно…“ је плод дугогодишњег познанства, по речима архимандрита Тимотеја, које траје двадесет година, али је рад на текстовима и музици трајао последњих десет година. Из текстова, али и из уводног излагања оца Тимотеја, албум је својеврсна историја монаштва, од Синајске горе до Овчарско-кабларске клисуре и манастира Вазнесење. Текстови песама нас подсећају на оно што је од животне и спасоносне важности.
„Време оно и време ово у ствари су једно те исто време. Kада погледамо јеванђељске приче и када погледамо данашњи живот, нема ту много неке велике разлике. Јесмо ми данас технолошки напреднији, ако погледамо. Али, ако погледамо човека као човека, оно што пише у Јеванђељу и што читамо, и што је написано пре две хиљаде година и дан данас је актуелно“, рекао је отац Тимотеј у уводном излагању. Отац Тимотеј је још нагласио, да је човек заправо створен за „вечну“ садашњост, а не да се осврће у прошлост, из које се најчешће сећа ружних ствари, нити да стално стреми ка будућности, које се често плаши.
Програм је трајао више од два часа, за то време је многобројна публика уживала и била у прилици да се ближе упозна са овим изузетним делом.

Ђакон Владимир Јовановић
извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар