Translate

18. септембар 2019.

Владика Теодосије у посети Руској Православној Цркви


У Русији се гради храм посвећен Светом кнезу Лазару. Владика Теодосије посетио Гатчино и Kронштат и богослужио у манастиру Светог Александра Свирског.
   Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски г. Теодосије, у својству изасланика  Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја током вишедневне посете Руској Православној Цркви посетио је 13. септембра 2129. године Kингисеп, градић на самој граници са Естонијом,  чијем се предграђу гради храм посвећен Светом кнезу Лазару Kосовском и Светом цару Николају Романову.

   У пратњи епископа Теодосија били су директор Управе за сарању са Црквама и верским заједницама Републике Србије др Милета Радојевић, извршни директор за финансије компаније Телеком Србија г. Миленко Џелетовић и јеромонах Исидор (Јагодић), проректор Призренске богословије.
   Делегација се најпре сусрела са схиархимандритом Варсонуфијем, идејним творцем градње храма. После посете оцу Варсонуфију, заједно су обишли храм Светих санктпетербуршких, где је служен молебан у где су се гости поклоники икони Светог кнеза Лазара са честицом његових моштију. На темељима храма заједнички је отпеван тропар Светом кнезу Лазару. Досадашње радове на храму извели су Срби грађевинци из Петрограда. Током посете разговарало се о планираним радовима на храму и начину на који се може помоћи градња тог јединственог храма на територији Руске Федерације. Планирано је да у оквиру будућег манастира постоји просветитељски центар и школа српског језика,
   Директор др Милета Радојевић је захвалио оцу Варсонуфију на његовој љубави према Србији и нашем народу и изнео дивљење што се он и поред дубоке старости и и телесне слабости труди да се храм изгради.
   Преосбећени Епископ рашко-призренски Теодосије посетио је 14. септембра 2019. године Гатчино и Kронштат.
   У пратњи епископа Теодосија били су директор Управе за сарању са Црквама и верским заједницама Републике Србије др Милета Радојевић, извршни директор за финансије компаније Телеком Србија г. Миленко Џелетовић и јеромонах Исидор (Јагодић), проректор Призренске богословије.
   У храму Светог апостола Павла у Гатчину делегацију је дочекао протојереј Владимир са братством храма. После поклоњења моштима Свете преподобномученице Марије Гатчинске одслужен је кратак молебан пред њеним чудотворним моштима. Владику Теодосија и чланове посланства поздравио је протојереј Владимир који је подсетио на везе храма са Србијом. У храму се као највећа светиња чувају свете мошти Преподобномученице Марије Гатчинске која је после година страдања од тешке болести потпуне непокретности, коју је носила са чврстом вером у Бога, пострадала од стране бољшевика као мученица. Преподобномученица Марија велика је утеха верницима и чудесан пример крсто-васкрсног страдања.
   Kао поклон епископу Теодосију, отац Владимир је уручио икону Свете Марије Гатчинске са честицом моштију и пожелео да Бог свакоме ко се њој буде молио дарује телесно и духовно здравље и спасење. Владика Теодосије је захвалио протојереју Владимиру на љубави и молитви и замолио га да увек спомињу у молитвама српски народ, а посебно верне који живе на страдалном Kосову и Метохији.
   После Гатчина, посланство је посетило Kронштат. Госте је дочекао архимандрит Александар, старешина храма, са братијом. Велелепни храм је специфичан - представља главни храм Руске морнарице, па су елементи декора храма у морској тематици. Темеље храма освештао је Свети Јован Kронштатски, по коме је место познато у православном свету. У граду Kронштату се налази стан у коме је некада живео Свети Јован, а који је данас музеј.
   Уследила је посета манастиру Светог Александра Свирског. Преосвећени Владика и чланови посланства из Србије стигли су у манастир у вечерњим часовима. На капији манастира дочекао их је игуман Антоније (Гутник). Сви заједно су сутрадан, у недељу 15. ептембра 2019. године, сабрани са мноштвом верног народа Божјег служили Божанствену Литургију у Светотројичном храму манастира.
   Литургијом је началствовао, по благослову Преосвећеног г. Мстислава, Епископа тихвинског и лодејнопољског, епископ Теодосије уз саслужење игумана Антонија и братије свете обитељи.
   После Литургије госте је поздравио игуман манастира који је у знак добродошлице поклонио владики Теодосију икону Преподобног Александра Свирског. Игуману је, у име посланства, захвалио епископ Теодосије:
   -Постоје места која су хиљадама километара далеко и људи који се у животу никада нису сусрели, али када дођете на то место и сусретне те људе, осећате се као да сте сусрели своје најближе и као да сте ту одувек били. Једно ода таквих места је ово свето место и такав сусрет је данас са Вама, оче игумане, и Вашом братијом. Ово се дешава јер благодаћу Светога Духа, препознајемо једни друге у Христу Богочовеку. Молимо Вашу љубав да увек у својим молитвама имате нас, наш свештенство и монаштво, као и сав богољубиви народ на Kосову и Метохији, који се данас налази у веома тешком положају. Нека Васкрсли Христос, по молитвама Преподобног оца нашег Александра Свирског, дарује свима нама Царство Своје.
   У име српске делегације икону Богородице Тројеручице игуману је уручио директор за сарању са Црквама и верским заједницама Републике Србије др Милета Радојевић.
   Свети Александар Свирски се с правом назива Новозаветним Аврамом зато што се кроз сву историју човечанства Тројичин Бог открио телесном људском оку први пут Авраму а други пут Преподобном Александру Свирском. Његове свете мошти су за разлику од свих осталих нетљених (нераспаднутих) моштију светле боје коже - као код живих људи! Преподобни Александар Свирски канонизован је само 14 година после своје праведне кончине. Замонашен је на Валаму 1474. године и својим подвизавањем задивио је и највеће валамске подвижнике тога времена. Та беспоговорна спремност ношења крста која је исходила из дубине душе Преподобног Александра није могла остати без утехе Господње. И данас је очувана пећиница у којој се једва може сместити један човек, у којој је једном приликом 1485. године, током молитве, Преподобни зачуо глас: `Александре, изађи одатле и иди на место које ти је раније указано, тамо се можеш спасити`. Велика светлост указала му је место на југоистоку, на обали реке Свир, где се Преподобни одмах преселио. Господ је прво једном бојару открио тог великог угодника, који се годинама хранио само биљем које је расло уоколо, а после се брзо његова слава великог молитвеника и исцелитеља душе и тела прочула по читавој околини. Дар прозорљивости од Бога дарован допринео је да га верујући народ руског севера још за живота сматра светитељем. Тачно на 23 годишњицу од пресељења, црквицу Преподобног обасјала је велика светлост и он је угледао три мушкарца која су дошла к њему. Зачуо је наредбу: `Љубљени, пошто си видео Три Лица која говоре са тобом, сагради цркву у име Оца и Сина и Светога Духа, Једносушне Тројице. А мир Свој ти остављамо и мир ти дарујемо`.

    извор: www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар