Translate

4. септембар 2019.

Игуман Методије предао препис Тројеручице Епископу западноамеричком Максиму

   Игуман Манастира Хиландара Високопреподобни архимандрит Методије, отпутовао је у САД како би на позив Његовог Високопреосвештенства Епископа западноамеричког Г. Максима учествовао у прослави 800 година аутокефалности Српске православне цркве. У пратњи игумана су јерођакон Нектарије и монах Симон.
   Првог дана сабрања, 30.08.2019, који се називају „Епархијски дани“(Diocesan Days) и одржавају се редовно сваке године, игуман Методије је пред многобројним архијерејима и свештенослужитељима, након ручка у парохијском дому храма Светог Саве у Сан Габријелу, Kалифорнија, одржао беседу о улози Свете Горе у прослави 8 векова самосталности Српске цркве. У дирљивом и интересантном говору, присутни су могли да доживе колики углед Свети Сава има на Светој Гори и колики је његов значај био у то време за светогорску заједницу.     Имајући све то у виду, Света Гора ће се прикључити званичној прослави јубилеја, а биће одржани и научни скупови и објављени радови на ту тему.
   Пред почетак вечерње службе, игуман Методије је у цркви Светог Саве у Сан Габријелу, предао верни препис иконе Тројеручице епископу Максиму. За икону је био већ припремљен трон код северне певнице. Следећег дана, у суботу 31.08, служена је Света литургија и освећен је нови живопис. На јужном зиду живописани су догађаји из живота Св. Саве везани за аутокефалију (хиротонија Светога, припрема номоканона за новоосновану СПЦ, сабор у Жичи), а на северном, где је постављена и Тројеручица, ктиторска представа Св. Саве и Св. Симеона, као оснивача Хиландара.
   О догађајима везаним за прославу 800 година аутокефалности СПЦ у Епархији западноамеричкој можете више прочитати на страницама Епархије: westsrbdio.org.

   Фотографије:Larry Angier
    Видео: Телевизија Храм и Драган Ракоњац
   извор: www.hilandar.org

Нема коментара:

Постави коментар