Translate

24. септембар 2019.

Гостовање изложбе “Дакле, Ви сте тај Урош Предић?“ у Народном музеју у Краљеву


   Изложба “Дакле, Ви сте тај Урош Предић?“ је у краљевачком Народном музеју отворена на почетку 26. Жичког духовног сабора – Преображење 2019.
   Посетиоци ове богате изложбе са великим бројем слика, цртежа и студија насталих током дугогодишњег стваралаштва једног од најзначајнијих српских сликара (1857-1953) одгонетнуће тајну наслова ове изложбе. Ову реченицу изговорио је  архимандрит Иларион Руварац, игуман Манастира Гргетега, када се сусрео са Урошем Предићем. У наставку је додао да је очекивао омаленог буцмастог сликара, а угледао призор који се отегао као гладна година. Овим је алудирао на високу и достојанствену фигуру сликара који је живео веома скромно и аскетски. Иначе, као син свештеника Петра Предића, пароха у Орловату, одмалена је задојен вером православном. Између осталих занимљивих информација, изложба посетиоце упознаје и са догађајем који се десио када је Урош као четворогодишњи дечак случајно скоро цео хладни зимски дан остао закључан у храму. Једва се опоравио од прехладе, али је храм и богослужење увек волео. Многе храмове је украсио иконама, а иконостасе је чак сам рестаурирао – сматрајући иконе својом “духовном децом“.
   Познанства и преписке са Пајом Јовановићем, Михаилом Пупином, Стеваном Алексићем сведоче о друштвеном човеку кога су бескрајно поштовали његови скромни земљаци из Орловата, али и елита културног Београда и Беча.
   Ово и много више може се видети и сазнати посетом изложбе која траје до краја септембра.

   Протонамесник Александар Р. Јевтић
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар