Translate

19. септембар 2019.

Стопама Светог Саве


У недељу 15. септембра, када се молитвено сећамо светих из рода нашега благословом Епископа жичког господина Јустина, преко стотину верника пошло је стазама Светог Саве до Горње испоснице где су се молитвено сабрали на Светој Литургији.
  Литургијским сабрањем началствовао је протојереј-ставрофор Милош Васиљевић, старешина Храма Светог Јована Kрститеља из Ратине код Kраљева, а саслуживао је архимандрит Јаков из Манастира Жиче. На предивном евхаристијском слављу уз верни народ појале су монахиње из Манастира Жиче.
   Отац Милош је у својој беседи након прочитаног недељног Јеванђеља, нагласио значај милосрђа и доброте за наше спасење, истакавши да треба да се угледамо на наше свете претке, првенствено на Светог Саву и оца му Светог Симеона.
   Светој Чаши приступио је велики број верника, сјединивши се са Христом, осећајући у сваком камену око себе дубоко утиснут дух нашег вољеног архипастира светитеља Саве.
   Од времена Немањића Горња испосница је за монахе место тиховања и највећих монашких подвига. Међутим, захваљујући Светом Сави, који је изгради, била је и први центар српске књижевности.
   Године 1619. у испосници је била писарска школа, где је монах Аверкије, образовани хиландарски монах, преписао Студенички типик заједно са Житијем Светог Симеона које је писао Свети Сава.
                                                            
   Након свете Литургије уследила је и трпеза љубави, где смо певали из свег срца у славу Бога живога богомољачке песме Светог Владике Николаја Велимировића. При повратку свратили смо у Манастир Студеницу да се окрепимо на духовном извору наших светих владара Стефана Немање, Симона монаха, и Анастасије српске чијим моштима се и поклонисмо.

 Трипо Спахић, историчар
 извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар