Translate

3. септембар 2019.

Молебан за почетак школске године у Храму Светог Саве у Краљеву


У вечерњим часовима у недељу 31. августа текуће године у Храму Светог Саве у Краљеву служен је Молебан за почетак школске 2019/2020. године.

   „Пустите децу и не браните им да долазе к мени, јер таквих је Царство небеско“ (Мт 19, 14). Речи изговорене у далекој прошлости звучале су као да су изговорене данас, а као да одсликавају Тајну будућега века.
   Радосна лица деце и пажња са којом су учествовали у призиву Светог Духа кроз саборну молитву сведочила су да је Христос и даље Онај Који из уста деце чини себи хвалу (Пс 8, 3).
   Деца са родитељима у простору храма са чијих нас фресака прати све више светитељских очију које сведоче о увек и свуда присутности Божијој, дошла су да се молитвом припреме за школске подвиге.
   Молитвено сабрање је предводио протојереј-ставрофор Мирослав Јаковљевић уз саслуживање ђакона Стефана Милошевског. Присутнима се беседом обратио протонамесник Александар Јевтић. Поздравивши децу у име братства нашег Храма, изразио је радост што се под сводовима овога Храма деца сабирају око Господа Исуса Христа и свог великог заштитника Светог Саве. Два раја, онај пре пада прародитеља и онај који очекујемо у Царству Божијем, дали су нам смернице какви да будемо. Подсетио је да је по речима раних Отаца Цркве Бог човека створио као дете, а да је, како смо из Јеванђеља чули, и улазницу за Царство небеско назначио онима који буду као деца. Та улазница је радост, која по речима једног дивног светитеља представља: одсуство туге због прошлости и страха од будућности. Деца живе у таквој радости, јер се нису упрљала својим сагрешењима и зато се радују садашњости. Нека Господ дарује такву радост и у предстојећим школским стремљењима, где све предмете треба посвећено изучавати, а посебно Веронауку која учи о Господу и најузвишенијим истинама неба и земље.
   Трудом старешине храма протојереја Радоја Санде са братством, за децу су припремљени дарови који су им подељени у виду школског прибора неопходног за школску наставу. Заједно са њима подељен је и Лист Храм који излази при овоме храму, а који у овом броју говори о за децу и родитеље веома актуелној теми ауторитета у васпитању.

„У онај час приступише ученици Исусу говорећи: Ко је, дакле, највећи у Царству небескоме? И дозва Исус дете и постави га међу њих и рече: Заиста вам кажем, ако се не обратите и не будете као деца, нећете ући у Царство небеско. Који се, дакле, понизи као дете ово, онај је највећи у Царству небеском“ (Мт 18, 1–4) .

   Ц.О. Храм Светог Саве, Краљево
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар