Translate

27. јануар 2021.

Монахиње Жиче, Духа Светога благодат, Стихира Светом Сави, глас 6.

Опет та Жича, стара српска прича !!!

Опет мир, спокој и радост !!!

Празник и слављење !!!

Савиндан у Жичи !!!

А, где другде?!

Човек је слика и прилика Божја.

Слика му је дата, прилика задата.

Назван је најлепшим именом под овом капом небеском. Отац, односно мајка у женском роду. Тако је човек имењак Божји.

Има слободу МОЋИ НЕ ГРЕШИТИ. На тај начин је икона Божја, али то само по себи не значи ништа ако није освештан и не узраста до степена слободе НЕ МОЋИ ГРЕШИТИ када љуби све постојеће и у свему види добро.

Има ли веће радости за човека од тренутка када постане отац (мајка) и кад у наручју држи дете своје, кост од костију својих!?

Kако да се не радује радошћу великом?

Kако да се Срби и Србија данас не радују најмилијем српском детету? Јер то дете беше Растко, син Немањин, свети Сава. Да. Он, утемељивач српске цркве, културе, али на првом месту СВЕТИ САВА ЈЕ ЗА СРБЕ БИТАН, ЈЕР ЈЕ ОН ЧОВЕK KОЈИ ЈЕ ЗАВЕО РЕД И УСПОСТАВИО СВАKИ ПОРЕДАK. Знао је светитељ да нема народа без закона (права), школе (образовања), болнице (здравства) и вере (цркве). И зато је даноноћно радио, јер је знао да неће имати сна и мира костима својим док не осоли и препороди отачаство, док не заведе мир и поредак како у души својој тако и души народној.

Његовим светим молитвама, Христе Боже помилуј и спаси нас. 

Испод је пар фотографија са свеноћног бдења у Жичи, старој српској причи. А, да радост моја буде већа, побринуо се мој кум који ми се придружио на путу за Жичу.


Радован Димитријевић, Горњи Милановац

Савиндан, 2021.

Нема коментара:

Постави коментар