Translate

25. јануар 2021.

Света Архијерејска Литургија у Кованлуку

 

Прве недеље по Богојављењу, 24. јануара 2021. године, Свету Архијерејску Литургију у Цркви Светог Василија Острошког у Kованлуку служио је Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин.

   На молитвеном сабрању Владици су саслуживали: архимандрит Дамјан (Цветковић), старешина Храма Светог Василија Острошког протојереј Иван Радовановић, и протођакон Александар Грујовић. Литургијско сабрање својим милозвучним појањем украсили су краљевачки појци.

   Након прочитаног Јеванђеља, Преосвећени Владика у својој беседи истакао је значај Свете тајне Покајања, рекавши:

    – Тридесет година је живео Господ Исус Христос у телу и у роду Јудејскоме до тренутка када се испунило време да поче да проповеда, тако што је окупио своје ученике галилејске неуке рибаре. Прва реч проповеди била је: Покајте се, јер се приближи Царство Небеско. Тако је и Свети Јован крштавајући у Јордану исту реч употребио. Зашто је потребно покајање? Покајање је велика и чудесна Света Тајна. Kада човек осети да му живот није у складу са законом Божијим, када почне нешто да га прогони ако савести у себи има, немогуће је да не помисли о своме животу и да свој живот упореди са животом честитим, са животом светих људи. Први корак тада је покајање.

   Епископ је у наставку поучио сабрање да су Свети Оци покајање називали друго крштење. Оно има моћ да брише грехе, ако се искрено покајемо. Али покајање није само тренутак. Потребно је да задобијемо покајничко расположење у животу. Да не буде да се седам дана кајемо, а седам дана заборавимо на све и препустимо се стихијама  овога света.

   – Ми хришћани падамо и усправљамо се, не остављамо Господа Бога. Јер и ако ми Њега оставимо, Он нас неће. Он нас стално призива. Ми смо крштени у име Његово, ми смо запечаћени у име Његово. И без обзира грешили или не грешили дужни смо да се кајемо, да призивамо Бога. Kада то учинимо Господ ће прићи, погледати на нас, уздигнути нас и поставити са десне стране своје. Нека Господ Бог силе, утехе, мира и сваке радости буде са свима Вама у све векове, благословио је Владика све присутне.

   Празнична радост настављена је заједничком трпезом љубави свештенства и верујућег народа сабраних око свог Архипастира.


   Марко Јоргић, наставник верске наставе

    извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар