Translate

19. јануар 2021.

Епископ Јустин свештенослужио у Врњачкој Бањи

У дану када се прославља Сабор 70 Светих апостола и Свети Јевстатије Српски, Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин посетио је црквену заједницу у Врњачкој Бањи. Пуноћа литургијског сабрања је испунила црквено брдо Храма Рођења Пресвете Богородице, а са доласком Епископа стигла је благодат предстојећег празника Богојављења. Снежно јутро у Бањи је само употпунило благодат зимских празника. Kао и увек када нам Архијереј долази и сада се братство храма радосно сабрало око евхаристијске Чаше, да узме учешћа у молитвеном сабрању пред престолом Творца.

   Епископу жичком Г. Јустину саслуживали су: протојереј-ставрофор Ненад Илић, архијерејски намесник жички, протојереј Часлав Јовановић, протојереј Саша Kовачевић, протојереј Жарко Дончић, протојереј Радош Младеновић, јереј Слободан Глишовић, протођакон Александар Грујовић и ђакон Синиша Јовановић.

   Након прочитаног одељка Јеванђеља, Епископ се обратио сабрању речима поуке. Говорећи о предстојећем празнику, истакао је да је Богојављење у кругу највећих празника од давнина, којима нам Господ поручује какав је задатак и циљ пред целокупном творевином,  а пре свега пред човеком.

   Подсећајући нас на то како је веровао човек у античкој Грчкој, и како су се та веровања и убеђења мењала, Епископ указује на величину хришћанског живљења у свету коме се Бог јавља и шаље свога Сина као Спаситеља. Он је сведочанство љубави којом Бог чини најпре искорак према нама, а на нама је да Му кренемо у сусрет.

   Епископ је указао да се често у нашем народу чује тврдња да постоји нека сила и да је таква тврдња незнабожачка. Из ње следи страх од непознатог. Бог није идеја, или безлични идеал. Он је Бог Света Тројица – Отац, Син и Дух Свети. Син Божији се оваплотио, рођен је од Пресвете Дјеве Марије, крштен од стране Светог Јована Kрститеља и Претече. То је личносни Бог који је ради нашег спасења извргнут руглу, пљуван, бичеван, распет на крсту, који је у трећи дан васкрсао из мртвих, узнео се на небеса и сео са десне стране Оца. Он нам шаље Духа Утешитеља, чијом благодаћу се ми спасавамо. Богојављење је један од навећих празника домостроја спасења којим нас је Бог почаствовао и призвао у заједницу вечног живота.

   Kрштавајући се у Јордану Господ је показао да је дошао да испуни Закон и Пророке, али и да им дарује нови смисао који све обасјава радошћу спасења творевине у Творцу. Зато смо ми посебно испуњени благодарношћу Богу у овим празничним данима између Божића и Богојављења, јер осећамо Његово присуство међу нама и тиме се бодримо ходећи кроз све изазове које доноси историјско живљење у времену и простору.

   На крају беседе, Епископ је пожелео да нам се празник Богојављења укаже светлошћу која ће обасјати наш греховни ум, и уселити у наша срца богојављенога Христа, да би нас Он када дође време препознао као своје.

   Са овим речима утехе које нам је Владика упутио, браћа и сестре су пошли својим домовима у себи носећи огањ живе вере Богомоткривеног Христа Логоса.

  Ђакон Синиша Јовановић

   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар