Translate

12. јануар 2021.

Посета Председника Републике Србије Александра Вучића Хиландару на Бадњи дан и Божић

 

Председник Републике Србије г. Александар Вучић посетио је Свету царску српску лавру Хиландар током божићних празника. Председника Вучића је у среду 6. јануара, у луци која води ка Светој Гори, Уранополису, дочекао представник грчке државе, цивилни гувернер Свете Горе г. Атанасиос Мартинос. Гувернер је председника и његову пратњу, у којој се налазио и г. Ненад Поповић, министар без портфеља у Влади Србије, испратио бродом „Путеводитељица“ до хиландарског пристаништа, одакле је делегација наставила пут преко атонске превлаке теренским возилима.
    Према светогорском поретку председник Републике Србије је пут од манастирског гробља до улазне капије прешао пешице. На манастирској капији, на којој је била истакнута застава Свете Горе, заједно са државним заставама Грчке и Србије, високог госта дочекао је игуман Хиландара Високопреподобни архимандрит Методије са својим у Христу братством.

   Након срдачног поздрава и добродошлице игуман Методије је председника Вучића увео у Саборни храм Ваведења Пресвете Богородице док је остатак пратње примљен у манастирској странопримници. Поклонивши се Часном Kрсту и икони Богородице Тројеручице председник Вучић се задржао у личном разговору са игуманом Методијем, а потом и сам у миру и тишини древне хиландарске цркве.

   Током остатка вечери председник Србије, заједно са министром Ненадом Поповићем, разговарао је са игуманом Методијем и члановима манастирске управе, монасима Теодосијем и Митрофаном, као и са Миливојем Ранђићем, директором Задужбине Хиландара у Београду. Затим је уследила скромна вечера на Бадње вече у малој трпезарији.

   На дан Божића председник Републике Србије са члановима делегације присуствовао је празничном бдењу и Саборној Светој литургији, на којој је имао част и благослов да прочита Символ вере и молитву Господњу, Оче наш.

    Празнична трпеза за све госте и монахе уследила је у наставку Свете Литургије у недавно обновљеној великој дворани трпезарије Светог краља Милутина, на којој је председник седео на почасном месту за игуманским столом. За трпезом је беседио игуман Методије, а потом се по игумановом благослову, манастирском братству обратио и председник Вучић.

   У својој празничној беседи игуман Методије је нагласио да „иако ми хришћани верујемо да је овај живот привремен, ипак смо се у њему први пут обрадовали своме бићу и први пут смо схватили да постојимо, да нас је Бог створио, па зато говоримо да је Васкрсење највећи празник, али и да је овај данашњи (Божић) најрадоснији.“ Игуман је истакао да је достојно о Рождеству Христовом молитвено славити и Пресвету Богородицу којој је посвећен други дан Божића. „Нас Она увек закриљује својим молитвама да оно што нам је Господ даровао, велику част људском роду да се обукао у наше људско тело да би га осветио и обожио, да тај дар ми не изгубимо већ да живећи достојно имена хришћанског, праведно по Светом Писму, по Светим Јеванђелским заповестима, да тај дар задржимо, да га умножимо и да на основу њега и добијемо живот вечни.“ Закључујући да, иако овај живот сматрају привременим постојањем, хришћани никада не одбацују ни живот ни сав створени видљиви свет, већ се труде да све освештају и поново принесу Богу. Сећајући се литургијских речи – „Твоје од твојих“ игуман Методије је закључио да „ ми немамо ништа да принесемо Богу наше, јер ништа нисмо донели на овај свет, него оно што нам је Бог дао, ми само то чувамо, освећујемо и само то исто, те дарове Божије, Њему приносимо као уздарје.“

   У наставку божићне беседе хиландарски игуман Методије је поздравио председника Србије г. Александра Вучића и министра г. Ненада Поповића, најпре срдачном добродошлицом и  благословом да благодат са Свете Литургије сачувају и понесу својим домовима, да је поделе са својим укућанима. У наставку обраћања драгом госту и највишем достојанственику отаџбине, које је назвао хиландарском „духовном поуком, поруком и молитвеном жељом,“ игуман је саветовао: „да се свагда угледате на Светог Симеона – Стефана Немању, чијем сте се мироточивом гробу синоћ поклонили, и на друге наше свете владаре, да се угледате на Св. Kраља Милутина, коме је ова година јубиларна, и на остале наше праведне владаре. Знамо да су ова времена много тежа него некад она што су била, ипак благочестивија, да су изазови тежи, али колико можете да служите Богу и своме роду. Знамо да сте се и до сада трудили да помогнете српском народу, Српској цркви, српској деци да остану на путу јеванђелском, на путу светосавском, оном који смо чували толико векова. Увек када поменемо наш народ и изазове који га чекају, помињемо и наше распето Свето Kосово и Метохију и такође Вас молимо да учините све што је у Вашој моћи да га сачувате, а ми са наше стране ћемо се молити за Вас и за све оне који се заједно са Вама боре да, и поред огромних искушења, која људи сами не би ни могли да превазиђу, али уз Божију помоћ, уз молитве Пресвете Богородице и наших Светог Саве и Симеона и Светог Kеза Лазара и других наших светитеља, да ипак у тој неравноправној борби, заједно са целим народом и нашом Српском црквом, на крају победите.“

   У свом обраћању Председник Србије Александар Вучић је, између осталог рекао: „Ако бих рекао да сам поносан што сам могао да присуствујем богослужењу, било би мало и недовољно.“ Председник Вучић је нагласио да се до сада трудио да увек укаже поштовање и помогне Српској цркви. Изграђен је Храм Светог Саве, а у наредном периоду ће помоћи да се у већој мери и више него до сада помогне и обнова Хиландара, јер Србија сада има и више средстава и могућности да то уради. Истичући да су постигнути економски резултати материјална основа и за подршку Хиландару, али и за одбрану државних и националних интереса, председник Србије је рекао: „Ова година ће нам бити једна од најтежих. Са различитих страна света и уједињени ће нас нападати, не само због Kосова и Метохије, него верујем, још снажније, због Републике Српске. Притисци ће бити велики али сам зато срећан и поносан што сам овде добио снагу од манастирске братије и од вас, оче Методије. Добро сам разумео задатак око Kосова и Метохије и око Републике Српске, и верујем да сте Ви разумели да сам ја добро разумео. Даћу све од себе да све што имамо на Kосову и Метохији чувамо и да некима не дамо државност јер је ничим нису заслужили. А да своје све што имамо, и од државности и све што имамо од народа, да итекако сачувамо. Хвала вам на дивном гостопримству и не знам да ли постоји место на којем човек може овако узвишено и поносно да се осећа.“

   У наставку посете председник Србије је обишао манастирску ризницу где га је са непроценљивим наслеђем и благом упознао директор Задужбине Светог манастира Хиландара из Београда, Миливој Ранђић.

   Након ризнице, председник је обишао манастирски комплекс како би се упознао са досадашњим резултатима обнове Хиландара од последица великог пожара 2004. године и посебно, о последњим преосталим објектима Дохије и Игуменарије са параклисима Светог Саве и Димитрије.  Миливој Ранђић је детаљно представио изазове и посебности са којима се суочава манастирско братство, заједно са инжењерима и радницима на обнови, с обзиром да се радови одвијају на Светој Гори, изолованој и самоуправној територији где су сва правила прилагођена духовном животу и представљају законске норме, у манастиру који је, иако је неприкосновено духовно и културно наслеђе српског народа, по међународним узусима званично уписан у споменике културне баштине Републике Грчке. Током обиласка обновљеног дела манастира председник је изразио задовољство квалитетом изведених радова, које су до сада похвалили и представници грчких надлежних стручних служби али и спољни српски стручњаци који су пратили њихово извођење. Он је изразио уверење да ће током наредне две године, уз додатну подршку српске државе и његово лично ангажовање, сви радови на обнови изгорелог дела манастира бити завршени и да више неће бити кранова над Хиландаром.

   На самом крају посете, председник Вучић је обишао хиландарски виноград и винарију на Савином пољу, где је имао прилику да се упознао са осмовековном традицијом манастирског винарства.

   Председник Вучић је из Хиландара послао и снимак своје Божићне поруке српском народу коју је саопштио стојећи поред маслине Цара Душана, на путу ка манастирском пристаништу – Арсани.

   Фото:

   Монах Милутин Хиландарац

   Председништво Србије / Димитрије Голл

   извор: www.hilandar.org

Нема коментара:

Постави коментар