Translate

29. јануар 2017.

Светосавска свечаност у Чачку

   Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа жичког г. Јустина  у присуству високопречасних отаца, монаштва и свештенства Епархије жичке и многобројних грађана, 27. јануара 2017. године у великој сали чачанског Дома културе, у организацији СПЦО Чачак при храму Вазнесења Господњег, свечано је прослављен празник Светог Саве.
   Под окриљем храма Вазнесења Господњег велика сала Дома културе била је испуњена онима који су дошли да празник првог српског Архиепископа прославе заједно са искусним уметницима и младима који су на путу да то постану. Учесници су током програма изговорили и отпевали најлепше стихове посвећене најважнијем српском Светитељу, христоликом путеводитељу наших живота – Светом Сави.
   У духу четврте велике обнове храма Вазнесења Господњег, немањићке Богородице Градачке, тема овогодишње Светосавске академије била је “Задужбинарство“.
   “Нису задужбине само цркве и манастири, већ и болнице, домови за сирочад, школе, путеви, чесме. Задужбина је и лепа реч, утеха, помоћ ближњем. Свако добро које се уради за друге, из љубави према Богу. Задужбину није лако градити, велика је то жртва, а на жртву се приноси оно што се највише воли, најдрагоценије, јер жртва је израз љубави. И тако до дана данашњег. Светлећи нам кроз тмину, задужбине, као крајпуташи, обележавају епохе, говоре и уче нас и упућују на добра дела. “  –  Радмила Мишев, ’’Приче из смеђе свеске’’
   Пре почетка академије свечано је отворена изложба Средње уметничке школе из Чачка, на тему конкурса “Немањићке задужбине“. Изложбу  је отворио Архијерејски намесник трнавски протојереј Небојша Дабић. Изложени су најуспешнији радови из области вајарства, дубореза и сликарсва, а најбољим радовима додељене су награде. Током једночасовног програма најлепше емоције пробудили су, својим наступима казивајући и певајући најлепше стихове о задужбинарству, хор “Вазнесењски“, Певнички трио при храму Вазнесења у Чачку (протојереј ставрофор Саша Јоловић, протојереј Мирољуб Јовановић и вероучитељ Ђорђе Радојковић), са посебним жаром и овацијама дочекани су изузетно млади гуслари Јован и Кристијан Павловић из Краљева, КУД „Дуле Милосављевић – Желе“ из Чачка, Глумачка радионица при Дому културе и ученици чачанске Гимназије. Академију су затворили најмлађи учесници, КУД „Бамби“ из Чачка.
   Домаћин свечаности био је старешина храма Вазнесења у Чачку протојереј Мирослав Петров. Организатор програма био је јереј Слободан Јаковљевић, за сценарио су се побринули вероучитељи Милош Живановић и Ђорђе Матијевић, за видео продукцију, видео монтажу и техничку подршку био је задужен вероучитељ Ђорђе Чоловић.

   Вероучитељ Милош Живановић
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар