Translate

23. јануар 2017.

Епископ жички г. Јустин у посети манастиру Буково

   21. јануар 2017. године

Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин началствовао је, 21. јануара 2017. године, светим евхаристијским сабрањем верних у Светониколајевској цркви манастира Буково.

   Преосвећеног владику Јустина, духовника ове свете обитељи, дочекало је братство манастира и верни народ Епархије тимочке, коју је он молитвеним трудом и подвигом водио више од двадесет године, а потом благодаћу Божијом одлази на трон славних жичких Епископа, где се налази већ трећу годину. На светој архијерејској литургији Епископу Јустину су саслуживали архимандрит Козма, игуман манастира Буково, протосинђел Сава (Илић) из Епархије жичке, протосинђел Захарије и јерођакон Марко сабраћа буковског манастира.
   У својој беседи владика Јустин је радосно истакао да се налази у овој светој обитељи манастира Буково, да са свима подели радост пређашњих празника и донесе благослов свете благословене Жичке епархије и њених светиња, али и поздрав и молитве свих који се у њој подвизавају. – Данас се у Светом Писму говори о томе какао је Господ дошао на Јордан да га свети Јован крсти, јер каже пророк: „Поравните путеве Господње, исправите стазе Његове, све што је високо нек се снизи, све што је криво нека буде право, јер долази Спаситељ света..“, да се читав свет припреми, јер то што се збива са родом људским није од овога света, читава природа, чак и Јордан застао је за тренутак када је Исус Христос ушао у воду јорданску да испуни сав Мојсијев закон и пророке, да испуни Стари и донесе Нови савез. – Владика је поучио о томе, да у садашње време, након више од две хиљаде година овај свет иде неким својим током, али постоји и један други свет коме ми хришћани припадамо, а то је свет Божији, свет где су анђели, апостоли, светитељи Божији, и који се покорава вољи Божјој. Много је тешко одупрети се стихијама овога света, јер нам само Јеванђеље говори о кушању самога Господа од ненавидника рода људскога, Господ је постом и молитвом након четрдесет дана одагнао нечастивога и свезлога. Подсетио је владика и на то да ми православни верници треба да се истим средствима боримо против искушења. Ми нисмо од овога света, али нас је Господ управо поставио у овај свет да у њему и са њим остваримо своје спасење. Свет у коме живимо Бог је саздао предивно, у њему нема никакве мане, и све што је саздано треба да служи човеку, који по својој природи и слободи може да бира и да изабере вечни живот. Тада нам предстоји велики труд, користећи овај пролазни свет у коме живимо, и то је заправо чудесно, да је сав створени свет у служби човековог спасења. Најважније је да ми и наше породице задобијемо Царство Небеско, да бринемо о својој деци, која прекомерним и штетним коришћењем савремене технологије често угрожавају своје младе животе полазећи кривим путем запостављајући живот у породици као најважнији и најспасоноснији. – Потребно је да Господа сведочимо својим делима, а не само речима. На хришћанима је велика одговорност, јер онај који је упознао Христа има велику одговорност да то сачува у себи и таквог истинитог Христа пренесе другима. Нека Господ Бог син утехе, милосрђа, љубави и сваког добра води нас ка Царству Небеском. Амин. – рекао је владика Јустин.

   извор: manastirbukovo.org

Нема коментара:

Постави коментар