Translate

18. јануар 2017.

Света Архијерејска Литургија у Манастиру Жичи

   На Крстовдан, 18. јануара 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин служио је Литургију Светог Василија Великог у Дому Спасовом у Манастиру Жичи.
  Саслуживали су: архимандрит Дамјан (Цветковић), секретар ЕУО Епархије жичке, архимандрит Јаков (Лазовић), духовник у Манастиру Жичи, протосинђел Сава (Илић), секретар Епископа жичког, пароси жички протонамесник Драган Глигић и јереј Ратко Хрваћанин, као и протођакон Александар Грујовић уз присуство верног народа Божијег.
У наставку Литургије Епископ је освештао воду и свима присутним честитао празник. У надахнутој беседи Епископ је, између осталог, указао и на смисао и значај освећења воде, које карактерише богослужење Крстовдана и Богојављења. Наиме, Дух Свети, силазећи на воду, мења њена природна својства, чиме вода постаје нетрулежна и добија благодат да исцељује болести, изгони демоне, чува људе и њихове домове од сваке опасности и да освештава различите предмете. Па ипак, превасходни значај воде за спасење човека се огледа Христовим речима: „Заиста, заиста ти кажем: ако се ко не роди водом и Духом, не може ући у Царство Божије“ (Јн. 3,5), што даље значи да освећењем материја бива простор и средство односа Бога и човека.

   јереј Ратко Хрваћанин,
   парох у Жичи
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар