Translate

17. јануар 2017.

Прикупљање прилога за израду мермерног проскинитара за целивајућу икону поред гроба Светог Саве у Бугарској

Знаменити српски филиграниста из Краљева Горан Ристовић Покимица организовао је прикупљање прилога потребних за израду мермерног проскинитара за целивајућу икону поред гроба Светог Саве у Великом Трнову у Бугарској
Целивајућа икона Светог Саве са сребрним филигранским оковом за проскинитар
ИКОНОПИСНА РАДИОНИЦА МАНАСТИРА ЖИЧА
Филигран Покимица

   - Проскинитар ће бити израђен од мермера, по структури и тону идентичним са мермерном плочом на гробу Светог Саве.  
   Форма је сведена, трапезасто се шири према врху и има назнаке нежне камене пластике на угловима. На врху је укопано удубљење, где ће бити смештена целивајућа икона са заштитним стаклом преко. Стилски је усклађен са ентеријером.
Храм Светих 40 мученика, ВеликоТрново (Бугарска) Фотографисано 2006. године
Гробница у Храму Светих 40 мученика из које је 1237. године краљ Владислав пренео мошти Светог Саве у манастир Милешеву


   Дубоко доживљавајући природу Цркве, оличену у саборности, Горан Ристовић Покимица писмом се обратио српском народу:
   
   Поштовани пријатељи,  

   Желео бих да са Вама поделим радосну вести и да вас позовем даузмете учешће у предивној акцији. У питању је прикупљање средстава за израду просинитара, постоља за целивајућу икону која би стајала поред гроба Светог Саве у цркви Св. 40 мученика у Великом Трнову, Бугарска. Када се Свети Сава упокојио на повратку из Свете Земље, ту, у царској лаври, је погребен, поред бугарских царева. Након тога, мошти су пребачене у Милешеву.  
   Међутим, и дан данас, Бугари чувају сећање на Светог Саву и уредно одржавају место где је био сахрањен. На том месту се налази мермерна плоча са натписом "Свети Сава, први српски Архиепископ".  
   Приликом мог боравка, поводом једне изложбе, у Великом Трнову, даривао сам икону Светог Саве Регионалном историјском музеју Велико Трново, у чијој надлежности се налази наведена црква. Прошле године, они су одлучили да израде постоље, проскинитар за ту икону како би посетиоци могли да је лакше целивају.  
   На моју молбу, зауставили су припреме на том пројекту и умолио сам их да то постоље буде дар нас Срба, што су они и прихватили. Првобитна идеја је била да се постоље изради у Србији и пренесе у В. Трново, али се од те идеје одустало због административних потешкоћа, па је одлучено да оно буде урађено у Бугарској.  
   Дубоко верујући да овај труд превазилази оквире појединца, пожелео сам да се сви саборно окупимо и прикупимо неопходна средства у износу од око 2.000 евра, да то не буде дар једног или два човека. Што нас је више, мислим да је лепше.
   За цео овај подухват имамо и благослов Владике Жичког Јустина (Стефановића).
   Вас молимо, и Ваше пријатеље и познанике, да учествујете у овом Богоугодном делу, да заједно прикупимо наведена средства.

   Захвалан на Вашем разумевању, шаљем најсрдачиније поздраве:

   Горан Ристовић Покимица,
   филиграниста, Краљево

  036/319-944, атеље
  036/319-945, радионица
  036/232-797, факс
  063/628-572, моб. (Viber, WhatsApp)
  064/5555-914, моб.

   извор: srpska.ru

Нема коментара:

Постави коментар