Translate

13. април 2017.

Митрополит Амфилохије, СВЕТИЊА ХЛЕБА И ВИНА, Храм Христовог Васкрсења, Подгорица, 2.4.2017.

   2. априла 2017. године, у организацији братства Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици и у склопу циклуса предавањâ у току Васкршњег поста, у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици - одржано је предавање на тему „Светиња хљеба и вина“. 
   Предавање је одржао Његово Високопреосвештенство, Митрополит црногорско - приморски Г. Амфилохије.
Снимак предавања преузми ОВДЕ

   У уводном слову, пред широким аудиторијумом, парох толошки - протојереј Предраг Шћепановић, свима сабранима је пожелио добродошлицу и представио је и најавио Високопреосвећеног Митрополита Г. Амфилохија, захваливши му уједно и на доласку и на издвојеном времену, након чега је отпочело предавање.
   Крипта Саборног храма је и овога пута била пуна слушалаца, жељних прије свега, топлог, богонадахнутог архипастирског слова, који су са посебном пажњом пратили ово надасве замимљиво излагање - предавање Митрополита Амфилохија.
   ''Човјечанство се данас налази пред искушењем Адама и Еве, и искушењем Христовим на Гори кушања.
   Сва данашња економија, као код ове наше Владе, има програм који је стопроцентно заснован на претварању камења у хљебове.
   Хомо економикус човјек који се само храни овоземаљским, и који сматра да само то треба унаприједити и да се само преко тога може постићи истинска срећа и напредак.
   Сва модерна евро-америчка цивилизација, у коју се ми безглаво, без дубљег размишљања покушавамо уклопити, не представља ништа друго него то'' -  нагласио је Митрополит Амфилохије.
   ''Питање хљеба је и питање правог, истинског живота човјековог.
   А тај истински живот није овај пролазни, земаљски, ограничен простором и временом, већ вјечни, непролазни''
   ''И кроз овај земаљски хљеб, који се претвара у Хљеб Живота, задобијамо и вјечност, за коју је човјек предодређен'' - подсјетио је Високопреосвећени Митрополит...
 
   извор: www.hramvaskrsenja.me

Нема коментара:

Постави коментар