Translate

26. април 2017.

Хор “Вазнесењски“ на “ХорФесту“ у Ваљеву

  Хор „Вазнесењски“ основан је пре 21 године у Чачку при храму Вазнесења Господњег и од свог оснивања поје при Саборној цркви. Пре две године диригент хора постао је Владимир Котлајић, а недуго потом забележени су и велики успеси. Наиме, на такмичењу хорова „ХорФест“ у Ваљеву, које је одржано 16. и 17. априла 2016, хор „Вазнесењски“ освојио је три награде; најбољи камерни мешовити хор, најбољи диригент и специјална награда за извођење класичне композиције. Такође, хор „Вазнесењски“ је најактивнији црквени хор у Чачку, а и шире. О квалитету најбоље сведоче многобројне награде којима је потврђен успех хора.
   Поред учествовања на такмичењу хор је више пута наступао солистички, посебно у Чачку и на територији Епархије жичке, затим учешћа на свечаним Светосавским академијама у родном граду. Наравно, поред свих наступа „Вазнесењски“ је превасходно црквени хор који поје на Литургијама Саборног храма у Чачку и представља чачанску цркву широм Епархије жичке, а и у целој Србији. Хор је мешовити, подмлађен и тренутно броји тридесетак чланова.
   Ове године хор се представио на такмичењу хорова „ХорФест“ у Ваљеву а овогодишње учешће остварили су у категорији духовне музике. Споменута категорија је, услед великог интересовања, додата ове године. Такмичење је одржано 23. априла  у „Ваљевској Гимназији“ а представили су се са три композиције;  „VIII руковет (са Косова)“ Мокрањца, „Гласом моим ко господу Воззвах“ (Псалм 141. и 12), „Причастенъ“ Маринковића.
   На овогодишњем фестивалу жири су чинили др Драгана Јовановић, доцент за хорско певање на Катедри за дириговање Факултета музичке уметности у Београду и диригент Академског хора „Цоллегиум мусицум”, др Јелена Цветковић Црвеница, ванредни професор на Факултету уметности у Нишу и диригент градског хора „Звездице” из Лесковца, и Божана Дивац, наставник теоретских предмета у МШ „Живорад Грбић” у Ваљеву и диригент поп хора „VAcappella .
   Поред „Вазнесењског“ учешће су узели и црквени хорови из Србије и то: Дечји црквени хор „Хаџи рувим“, црква Покрова Пресвете Богородице, Ваљево (диригент Вања Урошевић);
Мешовити црквени хор „Хаџи Рувим“, црква Покрова Пресвете Богородице, Ваљево (диригент Милица Степановић Баба-Милкић); Хор „Алилуиа“, Београд (диригент Милица Радивојевић);
Црквени хор „Свети краљ Милутин“, Црквена општина Козјак, Липнички Шор, Лозница (диригент Дарко Несторовић); Камерни хор „Емануил“, Ваљево ((диригент Вања Урошевић);
Мешовити хор „Свети Архиђакон Стефан“, Црква „Свете Тројице“, Краљево (диригент Александар Јаковљевић); Мешовити хор „Феникс“, „Центар за културу Општине Бор“ (диригент Александар Грубијан).
   На проглашењу победника хор је освојио 2. место у оквиру категорије духовна музика, а диригент, господин Владимир Котлајић, добио је 2. награду као диригент. „Вазнесењски“ је овим наградама наставио са успесима које постиже последњих година!
   Хор „Вазнесењски“ посебно благодари Епархији жичкој која је материјално помогла одлазак на такмичење, као и Српској Православној Црквеној општини при храму Вазнесења Господњег у Чачку.

   Вероучитељ Ђорђе Чоловић
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар