Translate

26. април 2017.

Изложба Архива СПЦ „Митрополит Јосиф Цвијовић-духовник и ратник“

   У недељу 23. априла Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин отворио је изложбу Архива СПЦ „Митрополит Јосиф Цвијовић-духовник и ратник“ у Историјском архиву Ужице. Отварању изложбе присуствовали су градоначелник Ужица Тихомир Петквић, и његов заменик, Немања Нешић, градски већници, директор Архива СПЦ, Радован Пилиповић са својим колегама из тог архива, потомци Митрополита Јосифа Цвијовића, свештенство Ужичког и Пожешко-ариљског намесништва, представници установа културе и медија, представници Удружења „Митрополит Јосиф Цвијовић“ из Дрежника и мноштво грађана и верног народа.
   Приликом отварања изложбе „Митрополит Јосиф Цвијовић, духовник и ратник“ у Историјском архиву Његово Преосвештенство Владика жички г. Јустин обраћајући се присутнима је истакао „Данас овом изложбом ми се подсећамо, Митрополита Јосифа Цвијовића, духовника и ратника, а свако подсећање је везивање човека за вечност. Требало је тада у то време бити не само духовник него и ратник, и увек је на нашим просторима овде потребно бити не само духовник него и ратник, овде не ратујемо често пута са непријатељима видиљивим него и невидљивим, а он као велики духовник наше цркве ратовао је са духовима поднебесија, духовима таме“.
  “Ова поставка је прилика да се шире јавно мњење упозна са делом и ликом Митрополита, човека који је из нашег краја, чије велико дело и велика жртва нису довољно познати у овом крају. Они који знају лик и дело Митрополита Јосифа, знају за његов рад, пре свега на просвећивању и образовању православног живља у Краљевини Југославији, његов велики допринос и помоћ свом крају, посебно свом селу Дрежнику где је учествовао у изградњи цркве и школе.
   Треба посебно нагласити да је он заједно са архијерејима и члановима Светог Синода Српске Православне Цркве радио на чувеном меморандуму који је упознао светско мњење са злоделима који су у Хрватској учињени српском народу и српској цркви. Тако велики човек заслужује да му се одужимо памћењем, а његови дрежничани су му се одужили изградњом Спомен дома, музеја Митрополиту Јосифу Цвијовићу који се налази у непосредној близини српске цркве у Дрежнику”- истакао је градоначелник Ужица Тихомир Петковић.

   Ипођакон Немања Спаловић
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар