Translate

31. октобар 2017.

РЕЧИ

   Једна од прича коју је Христос ученицима испричао, али и протумачио, је прича о сејачу и семену.
   Симболи су нам дешифровани. Све је јасно.
   Семе је реч Божија. Кад падне поред пута и изгазе га људи а птице позобају - то се односи на оне који слушају Божију реч али им Непоменик украде речи из срца да не верују и да се не спасу.
   Ако падне на камен - изникавши осуши се, јер нема влаге за даљи раст. То се односи - каже нам Христос - на оне који радосно слушају реч, али пошто не пусти корен у њиховим срцима, они брзо престану да верују и кад наиђу искушења - отпадну.
   Семе које падне усред трња, и трње нарасте и угуши га - представља оне који су реч чули али им богатства и уживања овог живота угуше реч и оставе је без плода.
   Семе које падне на добру земљу, и изникавши донесе стоструки род - то се односи на оне што задрже реч у свом срцу које чувају чистим. Кад су издржљиви у трпљењу, кроз њихове мисли, речи и дела реч Божија умножава се, доноси богат род.
   Прича то не каже, али и они постају сејачи.
   Сејач је Бог али сејачи су и сви они који у љубави служе Богу. Утолико је на сваком од нас обавеза да прихватимо Божије речи на најбољи начин. Да их сачувамо и оплодимо, да живимо њима, и да и сами постанемо сејачи Божје речи.
                                  Фотографија корисника Ненад Илић
   Да избегнемо замке на које нас прича упозорава. Да се не предамо као лак плен зла, да будемо истрајни и храбри, способни да Бога ради трпимо, да чувамо и јачамо своју веру. Да се трудимо да по њој живимо и да она кроз нас просветли људима у мери у којој нам је Бог то дао.
   Слика сејача је слика која буди радост и наду. Нова сетва најављује нову жетву, нови живот.
Али сејач има и своју сенку.
   А сенка сеје речи које нису Божије, светле. Сенке речи. Тамне и ружне лажи-речи које би да повреде, увреде, пониште, униште.
   Уместо да сејемо спасоносну реч Божију ми често сејемо лажи-речи.
   Људи овде гадно псују. Људи овде неконтролисано вређају друге или осуђују друге најгорим непромишљеним лажи-речима.
   Понекад, кад се ради о нама, верујућим људима, мислимо да бацањем сенки речи чинимо службу Богу. Да Му помажемо да се одвоји жито од кукоља, да тако сузбијамо јереси и чувамо верно стадо од вукова. Остављамо сетву, мислимо - ето само на неко време, и уместо сејача ћемо на кратко да постанемо судије. И мада знамо да је Један Судија, волимо и ми да судимо. Лако се занесемо и заборавимо на сетву. А кад треба да јој се вратимо, дешава се да смо изгубили осећај за разликовање здравог семена које може родити плод и разног подметнутог семена, кукоља и корова, "гневом модификованог" семена. Сејемо онда све без разлике, мислећи да радимо богоугодни посао. И тако потпомажемо дивље семе да загуши оно добро.
Да разликујемо семе Божије и покварено семе, можемо само док смо у љубави Божијој. Љубав може да се испољава на начин који није само нежан, али ипак би ваљало да задржимо свест о томе да је често наш праведан гнев - како га обично видимо - само обичан гнев. Пород сујете или неке друге страсти.
   "Не војујте огњем против огња. Јер ћете учинити огањ сувише великим, и сагореће ваша кућа, поред куће вашег непријатеља. Него водом војујте против огња, и угасићете га", подсећа нас наш највећи тумач Божијих речи, Свети Никола.
Реч - слово, ум, смисао, начело... Логос.
   Пажљиво треба да чувамо реч Божију и да пазимо да семе које смо добили, у гневу не заменимо нечим што нисмо желели. Сетва тада постаје бесмислена. Не сејемо плода ради него за болест.

   ђакон Ненад Илић

Нема коментара:

Постави коментар