Translate

29. октобар 2017.

РАЗГОВОРИ СА СТАРЦЕМ ИЛИЈОМ - КЊИГА ПОЗНАТОГ РУСКОГ ДУХОВНИКА

Уочи 62. Међународног сајма књига у Београду, из штампе је изашла књига „Разговори са старцем Илијом“. Ово издање представља још један заједнички пројекат издавачке куће „Бернар“ и српске верзије портала Православие.ру.
                                            Разговори са старцем Илијом / приредио јеромонах Игњатије Шестаков ; уредник Никола Дробњаковић ; превела и илустровала Ива Бендеља. - Стари Бановци ; Београд : Бернар 2017
  Читаоци портала су већ имали прилику да се упознају старцем Илијом (Ноздриним) кроз беседе и интервјуе које су новинари различитих ТВ канала и радио станица водили са њим. Већина тих дијалога је ушла у овај омањи зборник.
   Име архимандрита Илије Ноздрина је добро познато како у Русији, тако и у Србији. Не тако давно, духовник је посетио Београд где се лично поклонио светињама престоног града. Издавачи су желели да овом књигом ближе упознају српске читаоце са мислима једног од најпознатијих руских духовника.
   У својим беседама и интервјуима отац Илија се дотиче многих питања у вези са духовним животом и свакодневницом, која толико брину савременог хришћанина...
   ЖИВОТОПИС СТАРЦА ИЛИЈЕ

   Старац Илија је рођен 1932.године. На монашењу је добио име Илијан, по једном од четрдесет мученика Севастијских. Од 1966. године, наредних десет година проводи као искушеник у Псково - Печерском манастиру. Од 1976. године премештен је у руски Свето - Пантелејмонов манастир на Светој Гори. Крајем осамдесетих година двадесетог века добио је послушање духовника Оптина пустиње, где је замонашен у велику схиму са именом Илија, по другом Севастијском мученику.
   На Васкрс 2010.године, рукоположен је у чин схиархимандрита.
   Духовник је Свјатјејшег Патријарха Московског и све Русије Кирила. Схиархимандрит Илија је познат не само у Русији, Белорусији, Украјини, него и у Америци и на Светој Гори у Грчкој. Најважнији позив оца је духовништво, то јест духовно руковођење људима.
   Најважнији позив оца Илије је старање о душама, брига о људима, решавање тешких животних ситуација и проблема, али пре свега — молитва. К њему притиче народ из целе Русије, у православном свету га називају старцем. Отац Илија о себи са смирењем каже: „Ма какав сам ја старац? Ја сам само стари човек.“ Многи, који немају могућност да се лично састану са старцем, постављају му питања у писаном облику. Отац Илија добија стотине и хиљаде писама из Русије и иностранства. Понекад проналази време за разговор са новинарима, наступа у ТВ емисијама.
   Оно што највише карактерише оца Илију је неизмерна љубав, љубав према људима и Богу. Сви који су се макар једном срели са старцем, сећају се његових очију и осмеха.

   извор: www.pravoslavie.ru

Нема коментара:

Постави коментар