Translate

16. октобар 2017.

Светигора: Крст - оружје мира и знамен побједе

   Послије скоро више од два мјесеца из штампе је изашла нова „Светигора“, 265. број  образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске, који је уприличен за празник Крстовдан. О том празнику говори текст „Православна прослава Часног крста“. Нови број информише о најважнијим догађајима Православне цркве који су се десили између Петровдана и Крстовдана, а такође пружа и низ интересантних текстова из области теологије, културе, историје, медицине...
  
   Најважнији догађај у Српској Православној Цркви, у поменутом периоду, био је свеправославна прослава Светог Мардарија Љешанско-Либертвилског и Свеамериканског. На централној прослави која је одржана у Америци бесједио је Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј „Да ходимо путем светог Мардарија“. Бесједа је интегрално заступљена у новој „Светигори“, као и бесједа „О чудесном исцјељењу Светог Мардарија“, коју је Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије изговорио на Литургији у манастиру Светог Саве у Либертвилу.
   Ове године манастир Ком на Скадарском језику прославио је шест вјекова постојања. О тој прослави пише Рајо Војиновић у репортажи „Мјесто кроз вјекове животвори и препорађа“. Поводом тог јубилеја дат је приказ монографске публикације др Васиља Јововића „Манастир Успења Пресвете Богородице на Кому (1417–2017)“. Крајем августа освештана је црква Светог Ђорђа на Ђурђевцу код Стањевића. Тај догађај такође је описан у „Светигориној“ репортажи  „Гора као синајска“.
   За рубрику богословље преузет је текст Архиепископа петергофског Амвросија „Символика Евхаристије код Отаца Ране цркве“. О химнографији Богородичиних празника пише ђакон Павле Љешковић, а протојереј-ставрофор Гојко Перовић потписује осврт „Календар универзалних истина“, подсјећајући нас да се годишњи црквени круг завршава у септембру, кад и почиње нова година. Ту су и два житија из новог српског мученикослова -„Вјенценосци Христови - Григорије и Василије Пећки“.
   У вези с петицијом за ревизију изучавања еволуције у србијанским школама огласио се др Здравко Пено, у чланцима под називом „Апел на апел“ и „Против теолога - аргументима  Светог Максима Исповедника“.
   На Цетињу је почетком септембра одржан XVIII православни дјечји сабор Црне Горе „Од Господа се учимо правом знању“, догађај који најпотпуније и најљепше преносе фотографије. У овом броју „Светигора“ је у рубрици поезија објавила стихове владике Амфилохија из његове нове књиге пјесама „Трептаји неизрецивог“. Изашла је и четврта књига едиције „У спомен и славу Светог Јована Владимира“, чији приказ даје Васиљ Јововић, који је и приређивач зборника.
   О звонима Цркве Светог Димитрија на Угњима, која су послужила као сировина за муницију пише Ђорђије Н. Зубер. Милутин Вековић описује чудесно исцјељење обољелог младића које се десило у Острогу. Са љековитошћу ловора упознаје нас др сц Драгица Бојовић.
  Након хронике овогодишњег „Трга од ћирилице“ слиједе хронике из свијета, помјесних цркава, отачаствене цркве и Митрополије црногорско-приморске о значајним догађајима од Петровдана до Крстовдана.

   извор: www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар