Translate

14. октобар 2017.

180 година Чачанске гимназије


                                          
извор: ТВ ХРАМ

Патријарх српски Иринеј обишао је у Чачку храм Светог Вазнесења Господњег, где се изводе радови на његовој реконструкцији и том приликом изјавио да му је драго што се Саборна црква у том граду, некадашњи манастир Градац, обнавља.
"Драго ми је и што се враћа лепота коју је имала. Њена лепота је нарушавана тиме што је више пута претварана у џамију, али сада јој враћамо првобитну лепоту", рекао је патријарх Иринеј.
Патријарх је цркву обишао у пратњи чачанског свештенства, владике жичког Јустина, градоначелника Чачка Милуна Тодоровића.
Ова године навршава се 800 година од крунисања Стефана Првовенчаног и 810 година откако су пренесене мошти Светог Симеона у Студеницу.
Патријарх истиче да су то значајни историјски датуми наше цркве и историје, који нам говори шта смо некада били и подстичу нас на размишљање.
"То је оно са чиме смо живели кроз читаву историју и оно што нам је давало снаге да издржимо многе невоље кроз које је народ пролазио", рекао је Иринеј.
Патријарх Иринеј, који је рођен у чачанском селу Видова и који је похађао гимназију у Чачку присуствовао је обележавању 180 година те образовне установе.
Патрјарх је рекао и да је прошло доста времена од када је био ђак гимназије и из које је касније отишао на Богословију. 
Нисам се много задржавао после тога ни у свом месту, ни у Чачку, али Чачак носим у свом срцу, као и свој прелепи крај, рекао је.
"То је прелеп крај који красе лепа места попут Овчарско-кабларске клисуре са познатим манастирима, а и читав крај који је владика Николај назвао благословеном Западно-моравском долином. Драго ми је што ова Гимназија прославља 180 година", рекао је патријарх Иринеј.

извор: www.rts.rs
      Саборна црква у Чачку

Нема коментара:

Постави коментар