Translate

23. октобар 2017.

Света Архијерејска Литургија у Манастиру Сретење

У недељу 22 . октобра 2017. године, на дан Светог апостола Јакова, Светог Стефана  Деспота српског (Слепог) , Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Сретење у Овчару.
                                    
   Преосвећеном Епископу саслуживали су високопреподобни архимандрит Венијамин, игуман манастира Преображење, архијерејски намесник драгачевски протојереј-ставрофор Милун Ивановић, протојереј Србољуб Стојковић, јереј Раде Марић, протођакон  Александар Грујовић и јерођакон Иларион (Богојевић).
   Учешће у евхаристијском сабрању узели су монаси и монахиње из манастира Благовештење, Свете Тројице и Преображења, свештеници и мноштво верног народа.
   У својој богонадахнутој беседи Владика је истакао  да је Свето Писмо књига вечног живота, која није од човека, нити је писана за обичног човека, већ за човека који се уподобљава самом Господу. У даљем обраћању нагласио је да се Свето Писмо састоји од Старог и Новог Завета, и да је Стари Завет педагогија, припрема за долазак Христа. Владика је поучио  присутне вернике нагласивши да је послушање веће од поста и  молитве.  Онај који је непослушан узалуд се моли и узалуд пости. Господ не прима његове молитве, зато што је у ратном стању са ближњима. Свети Оци кажу да је сваки посао божански посао, па га треба радити од срца, као да се ради Богу, а не људима.
   После Светог Причешћа и архипастирског благослова вернима, уприличена је празнична трпеза љубави за све госте манастира. Труду и љубави Преосвештеног Владике Јустина, који је својим доласком и служењем донео благослове Светом Сретењу, у име игуманије Аквилине, заблагодарио је прота  Милун.

    чтец
    Владан Макањић
    извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар