Translate

25. октобар 2017.

Српско уметничко наслеђе на Косову и Метохији-идентитет, значај, угроженост


Мултимедијална изложба СРПСКО УМЕТНИЧКО НАСЛЕЂЕ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ. ИДЕНТИТЕТ, ЗНАЧАЈ, УГРОЖЕНОСТ саздана је из две, вишеструко проблемски повезане основне тематске целине.
Галерија САНУ, 27. септембар - 12. новембар. Изложба ће вероватно бити продужена до 26. новембра
Организатори: Галерија Српске академије наука и уметности, Народни музеј у Београду и Музеј Српске православне цркве
Аутори: дописни члан САНУ Миодраг Марковић и проф. др Драган Војводић
                         
Прва целина има првенствено задатак да одабраним оригиналним делима и различитим репродукцијама представи особен културни идентитет српског уметничког и духовног наслеђа на Косову и Метохији од 12. до 20. века, произашао из ширих развојних токова наше старе уметности, као одговор на потребе државе и цркве. У том контексту нарочита пажња биће посвећена прегнућу српских ктитора и приложника у стварању и идентитетском профилисању те баштине.
Друга изложбена целина намењена је указивању на сталну угроженост и уништавање тог наслеђа, управо због његове јасне идентитетске одређености као нарочитог квалитета. Документовано ће бити представљени дуга историја уништавања и различити облици угрожавања српског уметничког наслеђа на Косову и Метохији, све до данашњих дана.
Поводом изложбе у припреми су три пратеће публикације – каталог изложбе и зборник радова (обе на српском и на енглеском језику) и Црква Светог Ђорђа у Речанима код Суве Реке. Цртежи фресака и архитектуре (научна грађа о храму из 14. века, срушеном до темеља 1999).
Резултат слика за црква светог ђорђа у речанима
Црква Светог Ђорђа, Речане, пре рушења

извор: www.sanu.ac.rs

Нема коментара:

Постави коментар