Translate

11. октобар 2020.

Задушнице у Краљеву

У суботу 10. 10. 2020, на Задушнице—дан када се молитвено сећамо свих уснулих у Господу, Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Светог Саве у Kраљеву. уз саслуживање архијерејског намесника жичког протојереја-ставрофора Ненада Илића, протојереја-ставрофора Мирослава Јаковљевића, старешине Храма Светога Саве протојереја Радоје Санда, протонамесника Дејана Марковића, протонамесника Новице Благојевића, протођакона Александра Грујовића и ђакона Стефана Милошевског. Литургији је присуствовао велики број верног народа.

   Владика је, у складу са данашњим празником, на Великом входу поменуо имена многих новопрестављених чланова Цркве, док се верни народ заједно са свештенством молио Господу да подари њиховим душама рајско насеље. На општу радост, велики број верних, нарочито родитеља са децом, приступио је Светој Чаши.

   На крају Свете Архијерејске Литургије, одржан је парастос свима који су се преставили у Господу, а освећено је кољиво које је народ за ову прилику донео у храм.

   Својим присуством на Светој Литургији и учешћем у молитвеном помену за умрле, верни народ је још једном потврдио да Задушнице имају велики значај у животу хришћана. Ти дани нас опомињу на речи Господа нашег Исуса Христа да се наш живот не прекида смрћу, да наш Бог ,,није Бог мртвих, него живих; јер су Њему сви живи“ (Лк. 20, 38), и да не смемо туговати за покојнима као што то чине ,,они који немају наде“ (1 Сол 4,13). У тропарима и кондацима који се певају на Задушнице смрт се назива „сном“, а умрли „уснулима“, да нас подсете да тела чекају Други долазак Христов и опште Васкрсење, а да душе њихове и даље живе и заједно са нама који још смо увек у телима чине један богочовечански организам—једну Цркву. Црква се, дакле, по речима, Светог Николаја Жичког из дана у дан увећава, будући да ,,број њених чланова непрестано расте, што није случај ни у једној световној заједници“ (Св. Николај Жички, Вера светих). И ,,видљиви“ и ,,невидљиви“ део Цркве су светотајински повезани у заједницу светих. Зато је неопходно да се молимо Господу за све упокојене чланове Цркве и чинимо милостињу у њихово име, а да, са друге стране, наша уснула браћа и сестре молитвено заступају пред Богом нас који живимо на земљи.

Са светима упокој Христе душе слугу Твојих, где нема болести, ни жалости, ни уздисања, него где је живот бесконачни!

Молитвама свих светих Твојих, Господе Исусе Христе, Боже наш, помилуј нас! Амин.

   Вероучитељ Филип Зеленовић

   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар