Translate

8. октобар 2020.

Празник Светог Симона Монаха у Манастиру Студеници


   Дана 7. октобра 2020, свечано је прослављен празник српских Светих краљева Стефана Првовенчаног и његовог сина Владислава у Немањићким задужбинама – Милешеви, Жичи, као и у Студеници где је овог јутра архијерејском Литургијом началствовао Епископ жички др Јустин, известила је репортер Радија Слово љубве Нешка Ранчић. Владика је поручио да благодарећи Немањићима нисмо изгубљени и додао да нас само добро поставља пред Бога. Епископу Јустину саслуживали су игуман Студенице високопреподобни архимандрит Тихон (Ракићевић), монаштво и свештенство Епархије жичке. Древну светињу Студеницу из 12. века, близу Kраљева, подигао је велики жупан Стефан Немања. Она је једна од највећих и најзнаменитијих богомоља СПЦ, препозната као драгуљ светске архитектуре, културе, уметности и као таква уписана 1986. од стране УНЕСKО-а на листу Светске баштине.

   Епископ жички Јустин је подсетио на живот, успоне и падове Светога краља Стефана – Симона монаха, појаснивши да, као у животу свакога човека, не можемо да изаберемо све што ће се дешавати. Данас кад нам дођу искушења кажемо да је Немањићима све било „као у бајци“: „Нема тога на земљи, то се нама чини да је тада било лакше, а да је сада тешко. Никад није лако било“, казао је Владика и подсетио да је Бог дао човеку слободу да бира, и средства да се усавршава у меру раста Христовог, те да задобије Царство Небеско. Тако је краљ свети Стефан пожелео да се уподоби духовним висинама. То је света лоза Немањића, захваљујући којој ми постојимо и нисмо изгубљени. „Само добро нас поставља пред Бога“, истакао је Владика и додао да је наша вера – лична, нема колективног спасења, „свако ће лично дати одговор за живот свој“.

   На крају је Епископ Јустин подсетио да ће 7. октобра, поводом Дана града Kраљева, у Библиотеци у Kраљеву, од бити представљена Монографија „Жичка епархија: осам векова светосавског континуитета“ (из Библиотеке је најављено да ће слово о Симону Монаху казивати Епископ др Јустин).

Аудио запис беседе у Манастиру Студеници: www.slovoljubve.com

Нема коментара:

Постави коментар