Translate

11. октобар 2020.

Архимандрит Дамјан Цветковић: Слобода коју сте извојевали, највеће је чудо милости Божије које сам доживео!


   У недељу, 11. октобра, са почетком у 8 часова, у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици одслужена је Света Литургија.

   Светом Литургијом началствовао је архимандрит Дамјан Цветковић, секретар епархијског Управног одбора Епархије жичке. Саслуживали су му архимандрит Сава Илић лични секретар Епископа жичког, презвитер Александар Јевтић главни уредник часописа ,,Жички Благовесник'' и парох при цркви св. Саве у Kраљеву, као и свештено братство Саборног храма: протојереји-ставрофори: Драган Митровић и Далибор Милаковић, протојереј Миладин Kнежевић, Мирчета Шљиванчанин, Бранко Вујачић, као и протођакон Владимир Јарамаз и ђакон Натанило сабрат Манастира Св. Симеона Мироточивог на Немањиној Обали у Подгорици.

   Уважени гости из Епархије жичке се ових дана налазе у посети Црној Гори и Митрополији црногорско-приморској по благослову Преосвећеног Епископа жичког г. Јустина и Високопреосвећеног митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија.

   Овом приликом, сабраном верном народу се пастирским и празнично-надахнутим словом обратио архимандрит Дамјан Цветковић.

   Он је у почетном делу свог пастирског обраћања пренио молитвене поздраве и благослов Преосвећеног Епископа жичког г. Јустина, те је пожелио и брзо оздрављење Високопреосвећеног Митрополита г. Амфилохија од стране корона вируса:

   ,,Драга браћо и сестре велика ми је радост бити овде са вама у овом величанственом храму. Још већу част и радост даје ми та дивна обавеза да вам пренесем молитвене поздраве Преосвећеног владике жичког Јустина са трона Светога Саве, Светог Николаја Жичког и многих светих отаца. Владика Јустин  непрестано је молитвено пратио сва дешавања у Црној Гори и у свему вас молитвено и на сваки други начин подржавао. Ево, послао је нас тројицу свештенослужитеља и једнога брата да овде са братсвом овога храма и са свима вама заједно се помолимо Господу за здравље и брзо и успешно исцељење Високопреосвећног Митрополита и Архиепископа г. Амфилохија. Нека му Господ подари много година да у здрављу води своју цркву и да заједно са свима вама призива многа чудеса Божија.''

   Отац Дамјан је такође нагласио да је подгорички Саборни храм дивно чудо Божије, баш као што је то и слобода коју је по његовим речима народ Црне Горе извојевао уз Божију помоћ и постојаношћу, вером и истрајношћу:

   ,,Овај предивни Храм не могу никако другачије да схватим осим као дивно чудо Божије, а оно што се десило у нашој Светој Цркви - слобода коју сте извојевали, највеће је чудо милости Божије коју сам ја до сада доживео. Чудо је извесно и милост је извесна, али сте ту милост и то чудо ви браћо и сестре са својим пастирима и архипастиром измолили. Ви сте од Господа својом постојаношћу, вером, истрајношћу, наоружани крстом, иконама и барјацима измолили то од Господа.''

   У другом дијелу свог обраћања, отац Дамјан се дотакао стуштинске поуке из Јеванђелксе приче о чудесном рибарењу, те је акцентовао да оно што нас Господ поучава кроз ову јеванђелску причу јесте то да када уложимо труд и старање и веру, потпуну веру и уверење у Његову свемоћ - све ће се остварити како треба у нашем животу и на нашем животном путу:

   ,,Чули смо у данашњем Светом Јеванђељу по Луки о такозваном чудесном рибарењу. И овде такође видимо чудо милости Божије. Kаже у Светом Јеванђељу да када Господ позва Петра да изађе на дубину и баци мрежу, Свети апостол Петар му одговара: ,,али Господе сву ноћ смо ловили а ништа нисмо уловили'', е тако настају чудеса милости Божије.

   Дакле, и поред свег знања и искуства које су изобилно поседовали, они ипак ништа нису уловили. Kроз ову причу Господ нам даје да схватимо да само и једино благодат и милост Његова даје добре резултате и добре дарове. Али, ту милост и ту благодат ми морамо да призовемо и непрестано призивамо трудећи се и истрајавајући, бивајући постојани. Након тог труда које су и ученици Његови пројавили, Господ награђује своје апостоле богатим уловом. Тиме њима и свима људима на свету показује да тада када уложимо труд и старање и веру, потпуну веру и уверење у Његову свемоћ - све ће се остварити како треба.'' 

   ,,Нека би нам Господ дао разума и вере да схватимо да се од нас тражи само истрајност и уверење да ће Господ учинити оно што је најбоље.'' - закључио је отац Дамјан.

   извор: hramvaskrsenja.me

Нема коментара:

Постави коментар