Translate

15. октобар 2020.

Света Архијерејска Литургија и рукоположење у Миоковцима

 „Данас као Православни народи светло празнујемо, осењени твојим богомати доласком, и гледајући твој пречисти лик, умилно говоримо: Закрили нас славним твојим покровом и од свакога зла нас избави, молећи Сина твога, Христа Бога нашега, да спасе душе наше“, тропар глас. 4.

   Сваки православни верник са љубављу и великом радошћу дочекује и прославља заштитника свога дома, своју крсну славу. Са посебном и заједничком радошћу парохијани дочекују храмовну славу, светитеља који својим молитвама чува и крили њихову црквену заједницу.

   Данас су се мештани села Миоковаца и околних села сабрали у Храму Покрова Пресвете Богородице на Светој Литургији око свога Епископа да прославе име Божије и сећање на догађај јављања Мајке Божије у Богородичиној цркви Влахерне у Цариграду. После прочитаног Светог Јеванђеља Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин честитао је храмовну славу парохијанима и свим присутним и истакао значај Пресвете Богородице у домостроју спасења рода људског, подсећајући нас на догађај Њеног јављања у Цариграду и установљење данашњег празника.

   Са родитељском бригом и старањем за наше душе препоручио је да сваког дана, макар сат времена, посветимо себи и своме спасењу читајући Свето Писмо и Житија светих, да сваки дан почињемо и завршавамо молитвом. Да се снажимо постом и укрепљујемо молитвом у кротости и смирењу нашем.

   У току Свете Литургије рукоположен је г. Стефан Симић у чин ђакона.

   Трпеза љубави припремљена је у сали парохијског дома. Надлежни парох јереј Иван Босић захвалио је Епископу на молитви и жртви принетој Оцу Небеском од свих и за све. Захвалио се братији свештеницима, хору и свим присутним. Посебно се захвалио Стојанки Павловић из Милићеваца која је припремила ручак за све присутне, као и Ивану Топаловићу и Александру Стојановићу из Миоковаца који су се јавили да буду свечари следеће године. Оцу ђакону је честитао рукоположење са жељом да достојанствено носи крст свој.

Вероучитељ Милан Босић

извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар